Nl En print deze pagina

Di 14 nov 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Skin Deep #2: verdiepende talkshow over zwart en wit

Hoe te (blijven) praten en #staywoke

TAGS: gesprek, huidskleur, inclusiviteit

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor. Met host Aldith Hunkar en gasten Sylvana Simons, Eugène Sutorius, Gideon 'Gikkels' Everduim, Janice Deul, Dorothy Blokland, Babs Gons, Elten Kiene en Charl Landvreugd.

Ben je moe? Van hetzelfde steeds opnieuw uitleggen? Terwijl er niks verandert? Ben je er klaar mee? Als het er weer over gaat? Haak je af? Omdat je het onzin vindt? Of bang bent het verkeerde te zeggen?

Vanavond gaan we belemmeringen in het gesprek over huidskleur en racisme benoemen, analyseren en doorbreken. We gaan op zoek naar de energie om wakker te blijven, op te laden en vol te houden. We onderzoeken manieren om elkaar erbij te houden. En we stellen de vraag: wanneer zijn we wel uitgepraat?

Kijk hier LIVE mee:

 

GASTEN

Host Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Kunstenaar Charl Landvreugd maakt sculpturen, installaties, foto’s en video’s en werkt als curator en schrijver. Zijn jeugd in migrantenstad Rotterdam vormde de basis voor zijn denken over culturele identiteit en gemeenschap en een belangrijk thema in zijn onderzoek is de visuele uitdrukking van Afro-Europese kunstenaars. In zijn rubriek de Beeldcolumn toont hij werk dat aansluit bij het thema.

Janice Deul is ervan overtuigd dat mode en magazines kunnen bijdragen aan een inclusievere wereld. De Surinaams-Nederlandse lifestylejournaliste, fashionactivist/-adviseur en founder van het platform Diversity Rules ging hierover bij Pauw in gesprek met Harper’s Bazaar NL-hoofdredacteur Cécile Narinx. Dat werd een pittige gedachtewisseling, die bij velen tot nieuwe inzichten heeft geleid.

Emeritus hoogleraar Eugène Sutorius richtte enkele jaren geleden met 50 studenten De Bildung Academie voor brede academische vorming op in Amsterdam, waar hij Retorica en Overtuigingskracht doceert. Er zijn weinig mensen zo overtuigend als deze parttime rechter, parttime hoogleraar en fulltime redenaar. Hij wordt dan ook wel één van de mooist sprekende hoogleraren van Nederland genoemd.

Sylvana Simons is een Nederlandse televisie- en radiopresentatrice en politica. In december 2016 richtte ze de politieke partij BIJ1 (toen Artikel 1) op, waarvoor ze nu kandidaat lijstrekker is, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Haar doel? Een gelijkwaardige samenleving waarin verschillen mogen bestaan. Ze richt zich persoonlijk en in haar politieke ambities op het tegengaan van racisme en uitsluiting, het stimuleren van intersectioneel feminisme en het dekoloniseren van het onderwijs. Ze houdt van het debat en weet als geen ander hoe te blijven praten, ook met mensen die het volledig met haar oneens zijn.

Gideon Everduim is docent, sociaal ondernemer, muzikant en was mede-oprichter van de politieke partij Bijlmer Style. Gikkels strijdt op allerlei manieren tegen racisme, dat volgens hem diep geworteld is in Nederland. Hij geeft lezingen en organiseert debatten, onder meer met Amnesty International, ondersteunt Controle Alt Delete, werkte mee aan documentaires als Zwart als Roet van Sunny Bergman en zijn eigen Vrienden van de Bijlmer.

Dorothy Blokland, Babs Gons en Elten Kiene maken deel uit van de Vurige Harten Club. Deze club van podiumartiesten in steeds wisselende samenstellingen maakt korte krachtige performances. Recht uit het hart en met vuur. Vanavond spelen ze een performance over de kracht van  woorden.

Skin Deep #1 gemist? Je kunt het hier terugkijken:

  

Het Parool doet na iedere editie van Skin Deep verslag en de serie is achteraf terug te zien op SALTO Amsterdam.

Skin Deep wordt gemaakt door deze redactie en is een samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Beeld door Charl Landvreugd, Atlantic Transformerz - New York - Mike (2010).

Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met de Gemeente Amsterdam.


Bel me terug Stel een vraag