Nl En print deze pagina

Ma 30 okt 2017

  • Zaal
    Zwanenzaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Over vrijheid – John Stuart Mill

Bucketlist Filosofie

TAGS: lezing/debat

De VVD en ook Geert Wilders propageren vrijheid. Maar hoe vrij zijn we nu eigenlijk? Kunnen en mogen we altijd zeggen wat we willen en echt vrije keuzes maken? Wat betekent liberalisme en neoliberalisme voor jou?

Martin van Hees, hoogleraar ethiek aan de VU Amsterdam, denker en schrijver A.H.J. dautzenberg en journalist Elma Drayer zullen hun mening over vrijheid beargumenteren. Ze bespreken vrijheid anno 2017 aan de hand van het filosofische meesterwerk 'Over vrijheid' van J.S. Mill (1859), een filosofische kaskraker waarin Mill schrijft: 'Zolang anderen van je daden geen last hebben, staat het je vrij je leven te leven zoals je wilt'. 

Het programma is onderdeel van een serie waarin steeds een filosofische gedachtegang besproken wordt door een hedendaagse deskundige, een publieke denker én een doener. De avonden staan onder leiding van Daan Roovers, filosoof, programmamaker en oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Sprekers:

Martin van Hees is hoogleraar Ethiek aan de VU in Amsterdam en decaan en programmadirecteur van het John Stuart Mill College aan dezelfde universiteit. Hij studeerde filosofie en politicologie in Rotterdam en werkte eerder als hoogleraar in Groningen en aan de UvA. Van Hees is vegetariër en lid van de KNAW.

A.H.J. (Anton) Dautzenberg is schrijver. Hij schrijft romans, verhalen, toneelteksten en bloemleest. Van zijn hand verschenen onder meer de romans Samaritaan en Extra tijd, de brievenroman De fictiefabriek (samen met Diederik Stapel) en de bloemlezing Vuur!. Omdat Dautzenberg van mening is dat ook voor pedofielen de vrijheid van meningsuiting geldt, werd hij lid van de pedofielenvereniging Martijn die later werd verboden.

Elma Drayer is journalist en columnist van De Volkskrant. Ze studeerde Nederlands in Amsterdam en werkte voor Vrij Nederland en Trouw. Drayer is atheïst, feminist en republikein en hekelt in haar columns regelmatig denkfouten en zwevers.

Koop het essay hierBel me terug Stel een vraag