Nl En print deze pagina

Di 16 mei 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Haperende Hersenen

Bert Keizer kiest

De eeuwenoude vraag over hoe bewustzijn ontstaat uit levenloze stof is nog altijd niet beantwoord. Veel mensen denken dat we vlakbij de ontknoping zijn door de vorderingen in hersenonderzoek. Een begrijpelijk misverstand, maar de kloof tussen anatomische structuur en de inhoud van een gedachte is nog altijd niet overbrugd. De precieze oversteek van stof naar geest nog altijd onbegrepen.

Op deze avond komen drie psychiaters aan het woord. Zij zijn de artsen die het dichtst op de geest staan en tegelijkertijd op de hersenen. Dicht op de geest in hun gesprekken met de patiënt en dicht op de hersenen door middel van de medicatie die zij voorschrijven. En soms nóg dichter op de hersenen, bijv. door Deep Brain Stimulation.

Hebben we al enig idee wat zich precies in de hersenen afspeelt in geval van een psychose, een depressie, een angststoornis, ADHD? Zijn er geestelijke problemen waarbij praten zinloos is? Zijn er geestelijke problemen waarbij biochemische of elektrische interventies zinloos zijn?

We spreken met drie psychiaters: Boudewijn Chabot, die primair gericht is op de persoonlijke ontmoeting, Damiaan Denys, die veel ervaring heeft met Deep Brain Stimulation en met Iris Sommer die optimistisch is over voortschrijdende hersenkennis en de praktische waarde daarvan voor de psychiatrie. Onder leiding van arts en filosoof Bert Keizer en moderator Daan Roovers.

Organisatie: Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag