Nl En print deze pagina

Di 24 apr 2018

  • Zaal
    Zwanenzaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Fast feminism - essayclub

Men explain things to me & Cat Person

TAGS: feminism, essay, leesclub

Feministische essayclub waarin in drie avonden een selectie belangrijke feministische essays wordt gelezen en besproken. Met intersectionele Uitgeverij Chaos en feministisch collectief De Bovengrondse. 

Max 30 deelnemers per avond!

Data: 6 april, 24 april en 28 mei 2018

Feminisme is hot: tijdens Beyoncé-concerten, op de catwalks van Fashion Weeks en all over Instagram. De tijd van seksloos & zuur is voorgoed voorbij en we noemen onszelf met trots feminist. Maar weten we wel genoeg van de grote feministische denkers en literatuur? Van de invloedrijke ideeën die feministisch denken en doen gevormd hebben? Wil je ook je kennis verstevigen en uitwisselen, maar geen tijd voor Gender Studies? Lees & praat dan met ons mee.

Veel feministische werken zijn dik, zwaar en niet altijd even toegankelijk. Gelukkig is het essay (overgewaaid uit de VS) ook bij ons in opmars: The Mother of All Questions van Rebecca Solnit dit jaar op de lekkerwegleestafel van AKO terecht - een paar jaar geleden ondenkbaar. In deze Essayclub kiezen we uit korte teksten, die feministische concepten op heldere wijze uiteenzetten. Schrijfsters die op eigen en leesbare wijze naar thema’s van hun tijd kijken én ons, de lezer, leren hoe dat zelf te doen. Kortom, in krachtige taal een interessant en emanciperend idee uitleggen: fast feminism.

Uitgeverij Chaos en De Bovengrondse hebben drie indrukwekkende essays geselecteerd - we lezen ze vooraf en bespreken ze samen, aan de hand van onderzoekende vragen. Niet moeilijk, wel actief. We starten met de klassieker Een kamer voor jezelf van Virginia Woolf, die ons een inkijkje geeft in waar we vandaan komen. Daarna Men explain things to me van Rebecca Solnit, die overtuigend beschrijft wat er nu aan de hand is. We sluiten het drieluik af met We Should All Be Feminists van Chimamanda Ngozi Adichie, die suggesties geeft voor hoe nu verder. Uitgevers Yaël van der Wouden en Sayonara Stutgard helpen ons de tekst lezen en begrijpen en begeleiden het gesprek.

 

Over de essays

 

Een kamer voor jezelf Virginia Woolf (6 april)

Over het belang van de intellectuele ontwikkeling van vrouwen en het verleden

In de discussie die Woolf met vele versies van haarzelf aangaat, staat één stelling centraal: een vrouw die fictie wil schrijven, heeft geld nodig en een kamer met een slot op de deur. Met haar beeldende taal en retorische kracht wordt dit idee uitvoerig en op onnavolgbare wijze onder de loep genomen. Volgens haar is het noodzakelijk voor een vrouw om zich te kunnen concentreren op de ontwikkeling van haar intellectuele leven en zijn hierbij geld en een kamer voor jezelf met een slot op de deur onontbeerlijk. 

Welke ruimte heb jij nodig om te zijn wie je wilt zijn? Dit kan een kamer zijn maar ook de natuur, de stad of iets heel anders. 

Op donderdag 8 maart, internationale vrouwendag, verschijnt bij uitgeverij Chaos een nieuwe vertaling van deze klassieker door Monique ter Berg.

HIER LEES JE HET ESSAY:

De Bovengrondse en Uitgeverij Chaos zijn geen fan van Bol.com en groot supporter van de lokale boekhandel. We moedigen daarom iedereen aan om daar een exemplaar te kopen. Anders kun je online HIER terecht.

 

Men explain things to me van Rebecca Solnit & Cat Person van  (24 april)

Over mansplaining, #metoo en het heden

Cat person

‘Cat Person’ is een verhaal in de New Yorker en was een week na publicatie al het best gelezen fictieverhaal van 2017. In Cat Person heeft een jonge vrouw belabberde, akelige seks. Waarschijnlijk, denkt ze, omdat het ingewikkelder zou zijn geweest om het niet te doen. Het verhaal heeft zijn populariteit te danken aan het #metoo tijdperk en de vele vrouwen die zich in dit verhaal herkenden. 

Men explain things to me

De Nederlandse lezer heeft gek genoeg nog amper kennisgemaakt met het over de hele wereld al jaren geruchtmakende werk van Rebecca Solnit. Deze Amerikaanse schrijver, historicus en activist maakt in Men explain things to me op haar geheel eigen manier duidelijk hoe onze Westerse samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen.
In het titelessay introduceert Rebecca Solnit het fenomeen dat inmiddels bekend staat als ‘mansplaining’. Waarom gaan mannen er (ten onrechte) van uit dat ze alles weten, en waarom denken ze (ook ten onrechte) dat vrouwen deze kennis ontberen? En, minstens zo erg, waarom laten vrouwen zich gewillig de mond snoeren?

HIER LEES JE DE ESSAYS:

Beide essays zijn gratis online te lezen:

Lees Men explain things to me hier

Lees Cat Person hier

Andere leuke linkjes over cat person:

Het succes van Cat Person

Waarom mannen boos reageren op Cat Person

 

We Should all be Feminists van Chimamanda Ngozi Adichie (28 mei)

Over (gebrek aan) feminisme in Nigeria en de toekomst

We Should All Be Feminists is een belangwekkend essay, gebaseerd op de gelijknamige TED-talk die Adichie in 2012 in London uitsprak. Ze houdt zich in dit essay bezig met de vraag hoe we nu verder moeten. Wat betekent het om vandaag de dag feminist te zijn?

Het essay heeft wereldwijd veel impact gehad, en nog steeds. Zo zijn citaten uit deze talk door Beyoncé gebruikt in haar nummer Flawless en kreeg in Zweden elke 16-jarige scholier een exemplaar van dit essay, als opstapje om de discussie over feminisme en 'gender equality' te voeren.

HIER LEES JE HET ESSAY:

Kijk hier de TED-talk

Of koop het essay (5 euro) bij de betere boekhandel! 

Organisatie: De Bovengrondse, Uitgeverij Chaos, Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag