Nl En print deze pagina

Ma 17 september

 • Toegang
  € 10,-
 • (CJP/studenten/ Stadspas/65+)
  € 8,50
 • Aanvang
  20:00 uur
 • Café open
  19:00 uur
 • Zaal
  Oosterhuiszaal
Bestel kaarten
Terug naar overzicht

De Schoonheidssalon

Bloody hormones

De Schoonheidssalon is een talkshow waarin serieuze onderwerpen lichtvoetig en toegankelijk worden behandeld. In deze editie praten we over de wonderlijke werking van hormomen en hormonaal nepnieuws. 

Ben je ongesteld, ofzo? Het wemelt van de vooroordelen, aannames en mythes rondom hormonen. Al sinds 1905 wordt onderzoek gedaan naar de effecten ervan op ons gedrag. Zo zou de aanmaak van oestrogeen tot zorgzaamheid en zachtaardigheid leiden, maar ook tot minder ambitie en leiderschapskwaliteiten. Bullshit, natuurlijk! Alhoewel? Deze viral video over de vrouwelijke cyclus laat zien hoe hormonen inwerken op onze emoties, creativiteit en energie. Ook de ervaringen van transmannen met testosteronbehandeling lijken de psychologische werking van hormonen te bevestigen: zelfverzekerder, emotioneel stabiel en een groei in libido.

Hoe zit het dan? Welke effecten hebben hormonen op onze gemoedstoestand en ons gedrag? Maken hormonen gelijkheid tussen de seksen onmogelijk? Mannen hebben toch zeker ook hormonen, en volgens sommige wetenschappers zelfs een manstruation-cyclus? Moeten we onze hormonen ontkennen, om het cliché van de hysterische vrouw en agressieve man af te schudden? Of onze hormonen juist erkennen, omarmen en zelfs vieren - en eisen dat beleidsmakers en werkgevers rekening met ze houden?

Hormonen zijn hot topic, volgens de anti-hormonale-anticonceptie-artikelen en #freebleeding-hastags. Vanavond zoomen we in een korte biologieles op hun rol in het menselijk lichaam. We ontmantelen onwaarheden en maken korte metten met hormonaal nepnieuws. Met experts en ervaringsdeskundigen - en dat zijn we allemaal, dus praat mee!

 

Organisatie: De Bovengrondse


Bel me terug Stel een vraag