Nl En print deze pagina

Ma 14 mei 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De Schoonheidssalon

Digital feminism

Vanavond onderzoeken we de gecompliceerde relatie tussen feminisme en social media. Met journalisten, wetenschappers en actievoerders vragen we: Hoe manoeuvreren we ons als jonge feministen op de ingewikkelde wegen van sociale media? Hoe kunnen we de digitale wereld inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid?

Hoe vrij zijn onze sexy selfies op Instagram? We gebruiken een platform van Facebook, ooit ontwikkeld vanuit een idee om het uiterlijk van vrouwelijke studenten te beoordelen. Ons idee van schoonheid en aantrekkelijkheid wordt nog steeds bepaald door de mannelijke blik van adverteerders. En het etaleren van onze seksualiteit levert hen en de ontwikkelaars van deze apps data en inkomsten op. Zijn onze vrijgevochten zelfportretten niet in strijd met alles waar het feminisme voor staat?

Online kanalen zijn etalage voor onze toe-geëigende vrijheden en maken grote publiekscampagnes mogelijk. Feminisme is mainstream geworden dankzij het internet en de Women’s March en #metoo hebben virtueel de hele wereld bereikt. Tegelijkertijd zijn #freethenipple en andere hashtags kapitaal voor het door witte mannen gedomineerde Silicon Valley.

Kunnenfeministen de mannenwereld van technologie inzetten om het patriarchaat omver te werpen? Of geldt Audre Lorde’s uitspraak dat the master’s tools will never dismantle the master’s house?

OVER DE SCHOONHEIDSSALON

De Schoonheidssalon behandelt belangrijke feministische onderwerpen op toegankelijke, lichtvoetige wijze. Deze serie is een samenwerking met Shula Tas en Anne Vroegindeweij van feministisch collectief De Bovengrondse.

 

GASTEN


Clarice M.D. Gargard (1988) is een Amerikaans-Liberiaans-Nederlandse journalist, columnist (NRC) en programmamaker. Zij heeft o.a. voor BNNVARA, AT5, Vogue en de Correspondent gewerkt. In 2019 vertegenwoordigt zij Nederland als (AV)VN- Vrouwenvertegenwoordiger bij de VN. Zij houdt zich bezig met politiek en sociaal maatschappelijke thema’s rondom mensenrechten, emancipatie en gelijkheid.

31144117_1744330732297364_751101582916976640_n

 

 

Emma Harjadi Herman werkt sinds 2013 voor Mama Cash, een internationaal fonds voor feministisch activisme. Momenteel ontwikkelt ze een project op het snijvlak van feministische kunst en activisme waarvan het bezoek van de Guerrilla Girls aan het Stedelijk Museum Amsterdam op 8 maart de aftrap was. Daarnaast werkt ze aan het opzetten van de Spark portfolio van Mama Cash, dat kleine financiële bijdragen voor opkomende feministische initiatieven in Nederland biedt. Emma is hiernaast een senior fellow van Humanity In Action, een trans-Atlantisch netwerk van jonge mensen die betekenis proberen te geven aan de geschiedenis van de Holocaust.

 

dc187874-ec6a-47aa-8563-5cb10145ccd7

 

Dr. Sanne Koevoets is gefascineerd door technologische utopieën en dystopieën die onze wildste dromen en diepste zorgen ten aanzien van technologie verbeelden. Deze, vaak gegeneerde, verhalen geven bovendien mede vorm aan de houding die we innemen ten aanzien van techniek. In 2013 promoveerde zij als feministische cultuurwetenschapper in Gender Studies aan de universiteit van Utrecht, op een proefschrift dat een genderkritische analyse presenteerde van de verbeelding van de bibliotheek in de westerse literatuur en film. Momenteel is zij werkzaam als docent Mediatheorie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Als onderzoeker zoekt zij, in het kielzog van kunstenaars en filosofen, naar alternatieve vertellingen en verbeeldingen die uitdrukking kunnen geven aan onze vaak verwarrende, soms beangstigende, maar altijd en onmiskenbaar transformatieve confrontaties met nieuwe technologieën.

 

unnamed

Organisatie: De Bovengrondse


Bel me terug Stel een vraag