Nl En print deze pagina

Di 10 apr 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De Schoonheidssalon #2

#metoo - drie generaties feministen in gesprek

TAGS: debat, feminisme

Toen de #metoo-discussie losbarstte, toonden zeker niet alle vrouwen zich solidair met elkaar. Veel oudere feministes verweten de jongere generatie van slachtofferschap. In deze Schoonheidssalon gaan we in gesprek met drie generaties vrouwen over seksualiteit, machtsmisbruik en samen strijden.

In de Schoonheidssalon gaan jonge feministen de strijd aan met hardnekkige beeldvorming.

Vrouwen die #metoo durven zeggen, wordt regelmatig geadviseerd om weerbaarder, duidelijker of agressiever te worden. Niet zelden komen deze tips ook van vrouwen, feministen zelfs, van de tweede golf, die vochten voor de pil en abortus. Waar komt deze strenge toon vandaan? Welke opvattingen over seksuele vrijheid en zeggenschap over het lichaam spelen hier? Oudere feministen vrezen een nieuwe preutsheid, terwijl jongere feministen #metoo en #timesup strijdvaardig omarmen.

Ondertussen framen en smullen de media van deze feministische bitchfight. Om dat te doorbreken, organiseren we een intergenerationeel gesprek over seks en vrijheid. Want zijn we het eigenlijk wel oneens? Kunnen we veroordeling en verdeling veranderen in steun en solidariteit? We onderzoeken het in deze tweede Schoonheidssalon. Praat mee!

De Schoonheidssalon is een serie in samenwerking met feministisch collectief De Bovengrondse.

Het 3-wave panel: 

Intersectioneel feminist Justine van Beek (1996) is als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit. Ze schreef onder meer voor OneWorld, NRC en Vogue.nl. Justine is oprichter van Harlot, een online feministisch platform voor seksuele vrijheid, en mede-oprichter van Stellingdames.nl. 'Ook Catherine Deneuve zal er aan moeten geloven: een nieuwe generatie vrouwen eist meer dan waar zij vroeger van had durven dromen.'

Justine-3-1-780x360-780x360-780x360

 

Marja Pruis (1959) is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Met Kus me, straf me won ze de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar columns ontving ze de J.L. Heldringprijs. Haar meest recente roman Zachte riten werd zowel voor de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuurprijs genomineerd. Vorig jaar verscheen Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer, en het essay Omdat je het waard bent. Dit jaar herneemt ze haar debuut De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk onder de titel Netty en ik.

 

Marja Pruis © Keke Keukelaar (RV 2 jaar tot 1-7-2018)

 

De derde en laatste aanwinst is mode-filosoof Aynouk Tan (1982). Ze verwierf nationale bekendheid dankzij haar column 'mode volgens Aynouk Tan' in het NRC Handelsblad waarvoor ze zich wekelijks in een andere outfit hulde om de historische, artistieke en maatschappelijke betekenis ervan te bespreken. Tegenwoordig werkt ze als journalist, curator, docent en art- director voor een breed scala aan opdrachtgevers waaronder Radio 1, het Stedelijk Museum, Vodafone en het IDFA. Al haar werkzaamheden staan in het teken van kritische reflectie op- en (culturele) analyse van de manier waarop mode en kleding onze identiteit, perceptie en gedrag vormen.

 

Aynouk Tan

Historisch, intersectioneel en intercultureel persectief

Nieuwe aanwinst! Nur Aydin zal ons deze avond van het interculturele, intersectionele perspectief voorzien. Nur, 28 jaar studeerde psychologie, focust daarbij op het interculturele aspect en werkte met vluchtelingen. Ook is ze politiek secretaris bij Radicaal, Politieke Jongeren BIJ1l. Verder schrijft ze poëzie en fictie. Binnenkort verschijnt haar eerste publicatie bij Uitgeverij Chaos.

1239648_10151674650238580_1611628983_n

 

Spoken word:

Margo van de LindeMargo is regisseur, actrice en zangeres. In haar werk focust ze momenteel op de stem van de vrouw en machtsverhoudingen in de maatschappij. Margo schetst portretten van zichzelf en anderen door middel van cabaret, muziek, talkshow-elementen en roleplay.

 

Redactie is in handen van De Bovengrondse, onder leiding van:


Shula Tas 

Anne Vroegindeweij

Jeanette Bisschops

Renee van Marissing

Organisatie: De Bovengrondse


Bel me terug Stel een vraag