Nl En print deze pagina

Di 10 april

 • Toegang
  € 7,50
 • (CJP/studenten/ Stadspas/65+)
  € 6,-
 • Aanvang
  20:00 uur
 • Café open
  19:00 uur
 • Zaal
  Oosterhuiszaal
Bestel kaarten
Terug naar overzicht

De Schoonheidssalon #2

#metoo - drie generaties feministen in gesprek

TAGS: debat, feminisme

Toen de #metoo-discussie losbarstte, toonden zeker niet alle vrouwen zich solidair met elkaar. Veel oudere feministes verweten de jongere generatie van slachtofferschap. In deze Schoonheidssalon gaan we in gesprek met drie generaties vrouwen over seksualiteit, machtsmisbruik en samen strijden.

In de Schoonheidssalon gaan jonge feministen de strijd aan met hardnekkige beeldvorming.

Vrouwen die #metoo durven zeggen, wordt regelmatig geadviseerd om weerbaarder, duidelijker of agressiever te worden. Niet zelden komen deze tips ook van vrouwen, feministen zelfs, van de tweede golf, die vochten voor de pil en abortus. Waar komt deze strenge toon vandaan? Welke opvattingen over seksuele vrijheid en zeggenschap over het lichaam spelen hier? Oudere feministen vrezen een nieuwe preutsheid, terwijl jongere feministen #metoo en #timesup strijdvaardig omarmen.

Ondertussen framen en smullen de media van deze feministische bitchfight. Om dat te doorbreken, organiseren we een intergenerationeel gesprek over seks en vrijheid. Want zijn we het eigenlijk wel oneens? Kunnen we veroordeling en verdeling veranderen in steun en solidariteit? We onderzoeken het in deze tweede Schoonheidssalon. Praat mee!

De Schoonheidssalon is een serie in samenwerking met feministisch collectief De Bovengrondse.

sprekers

Intersectioneel feminist Justine van Beek (1996) is als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit. Ze schreef onder meer voor OneWorld, NRC en Vogue.nl. Justine is oprichter van Harlot, een online feministisch platform voor seksuele vrijheid, en mede-oprichter van Stellingdames.nl. 'Ook Catherine Deneuve zal er aan moeten geloven: een nieuwe generatie vrouwen eist meer dan waar zij vroeger van had durven dromen.'

Justine-3-1-780x360-780x360-780x360

 

Marja Pruis (1959) is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Met Kus me, straf me won ze de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar columns ontving ze de J.L. Heldringprijs. Haar meest recente roman Zachte riten werd zowel voor de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuurprijs genomineerd. Vorig jaar verscheen Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer, en het essay Omdat je het waard bent. Dit jaar herneemt ze haar debuut De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk onder de titel Netty en ik.

 

Marja Pruis © Keke Keukelaar (RV 2 jaar tot 1-7-2018)

 

Margo van de LindeMargo is regisseur, actrice en zangeres. In haar werk focust ze momenteel op de stem van de vrouw en machtsverhoudingen in de maatschappij. Margo schetst portretten van zichzelf en anderen door middel van cabaret, muziek, talkshow-elementen en roleplay.

Meer sprekers volgen!

Organisatie: De Bovengrondse


Bel me terug Stel een vraag