Nl En print deze pagina

Ma 16 apr 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De eendimensionale mens – Herbert Marcuse

Bucketlist filosofie

TAGS: Debat

Volgens Herbert Marcuse zijn we enkel bezig met het bevredigen van valse behoeftes en hebben we last van consumptiedwang. Maar hoe zit het met de hedendaagse kritische burger of zijn we enkel consumenten geworden? 

Bij alle hippies in de jaren zestig van de vorige eeuw stond het in de kast: De eendimensionale mens van de Duits-Amerikaanse filosoof Herbert Marcuse. In het boek bekritiseert Marcuse de consumptiemaatschappij die volgens hem leidt tot een schijnvrijheid. De mens is geen betrokken, kritische burger meer, maar een consument die alleen geïnteresseerd is in het bevredigen van ‘valse’, materiële behoeften.

Het boek is jarenlang niet gelezen en bijna vergeten, maar steeds meer jongeren trekken het uit de kast van hun ouders of grootouders. Zag Marcuse het toch goed? Zijn we koopverslaafde zombies geworden met louter interesse in stedentrips en smartphones?

Op maandag 16 april gaan we het hebben over De eendimensionale mens van Herbert Marcuse, een klassieker over schijnvrijheid, consumentisme en valse behoeftes. René Boomkens zal die avond het boek nog eens uit de doeken doen, Hans Schnitzler (Kleine filosofie van de digitale onthouding) gaat in op de rol van technologie in het smoren van het kritisch bewustzijn. Teun van de keuken tot slot buigt zich over het doorgeschoten consumentisme dat leidt tot reclame die (soms gevaarlijke) onzin verkoopt - zoals bijvoorbeeld over vitaminepillen - of kalfsleverworst zonder kalfslever...

René Boomkens is hoogleraar cultuurbeschouwing en cultuurgeschiedenis aan de universiteit van Amsterdam. Hij studeerde filosofie, theologie en sociologie en promoveerde in 1998 op het proefschrift Een Drempelwereld. Moderne ervaring en stedelijke openbaarheid.  Boomkens doet onderzoek naar moderne stedelijke cultuur, populaire en alledaagse cultuur, popmuziek, globalisering en neoliberalisme, kunst en kunstenaars in de publieke sfeer, en op de geschiedenis en actualiteit van de cultuurfilosofie en esthetica. Hij publiceerde boeken over popmuziek (Kritische Massa -1994), geweld en media (De Angstmachine -1996), stad en moderniteit (Een Drempelwereld - 1998), globalisering (De Nieuwe Wanorde -2006), de crisis van de universiteiten (Topkitsch en Slow Science-2008) en een inleiding in de cultuurfilosofie (Erfenissen van de Verlichting - 2011).

Hans Schnitzler is filosoof en betrokken bij de Bildung Academie. Hij schreef Het digitale proletariaat en Kleine filosofie van de digitale onthouding.

Teun van de Keuken is programmamaker en schrijver. Hij is betrokken bij de consumentenprogramma’s De keuringsdienst van waarde en Monitor en initiatiefnemer (en naamgever) van Tony’s Chocolonely. Vorig jaar verscheen zijn boek Goed volk over zijn opvoeding.

Organisatie: De Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag