Nl En print deze pagina

Ma 12 mrt 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Het maatschappelijk contract - Jean Jacques Rousseau

Bucketlist Filosofie

TAGS: debat, bezinning, filosofie

Hoe zorgt het maatschappelijk verdrag van Jean Jacques Rousseau ervoor dat de samenleving bij elkaar gehouden kan worden? Moeten mensen zich conformeren aan wetten en regels voor rust veiligheid en bescherming en valt Nederland echt uit elkaar?

Wie een blik werpt op de verkiezingsborden ziet splinterpartijen en partijen die zich richten op one-issue of op een bevolkingsgroep. De lijnen tussen opleiding, arm en rijk, kleur en religie worden met de dag dieper. In deze Bucketlist Filosofie behandelen we het maatschappelijk contract van Jean Jacques Rousseau. Kunnen we vandaag de dag nog wat leren van zijn visie?

Al in de zeventiende eeuw, toen Europa ten prooi viel aan bloedige godsdienstoorlogen, dachten filosofen na over hóe de samenleving bij elkaar gehouden kon worden. Een oplossing was het maatschappelijk contract van Jean Jacques Rousseau. Volgens hem zou dit contract betekenen dat als mensen zich conformeren aan wetten en regels, dit het eigenbelang kan dienen omdat er rust, veiligheid en bescherming tegenover staat.

Avond is onder leiding van Daan Rovers.

Sprekers

Paul Scheffer schreef onlangs in de NRC een opiniestuk waarin hij pleit voor een nieuw sociaal contract om de samenleving weer bij elkaar te brengen in deze tijd van versplintering. Hij schrijft:

‘We zien nieuwe breuklijnen in de samenleving, die zorgen voor sociale en culturele spanningen. Op zichzelf vernieuwt een open samenleving zich in en door het conflict, maar de botsing van deelbelangen is niet productief als er geen idee meer is over het algemeen belang. Het kan geen toeval zijn dat een groeiend aantal mensen de veiligheid van de hokjesmentaliteit opzoekt. De identiteitspolitiek rukt op.’

Pieter Pekelharing is docent sociale en politieke filosofie aan de UVA. Twee jaar geleden verscheen van zijn hand De macht van de mega-onderneming.

Tamar de Waal is politiek filosoof en jurist en werkt als Universitair Docent aan Erasmus School of Law. Haar dissertatie Conditional Belonging rondde ze in 2017 af. In dit onderzoek richtte ze zich op migratie, inburgeringvereisten en democratisch burgerschap. Tijdens haar opleidingen filosofie en rechten en studeerde Tamar aan universiteiten in Londen (UCL) , New York (Columbia Law School) en Montreal (McGill).


Organisatie: Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag