Nl En print deze pagina

Ma 15 jan 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

The Origins of Totalitarianism- Hannah Arendt

Bucketlist Filosofie

TAGS: filosofie, kennis

Hoe helpt Hannah Arendt ons om “America first” en alternatieve feiten te snappen? In deze editie van Bucketlist Filosofie bespreken we haar bestsellerThe Origins of Totalitarianism. Hierin analyseert ze de rol van de leider, hoe de bevolking tot een eensgezinde massa wordt gesmeed en hoe ideologie het wint van de feiten. 

Een boek uit 1951 dat vorig jaar ineens een internationale bestseller werd? The Origins of Totalitarianism van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt werd na de verkiezing van Trump in vele talen herdrukt. Ze schreef het werk enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en analyseert de opkomst van nazisme en stalinisme. Volgens Arendt zijn deze totalitaire systemen uitingen van het politieke kwaad. Ze analyseert de rol van de leider, hoe de bevolking tot een eensgezinde massa wordt gesmeed en hoe ideologie het wint van de feiten. 

Aan het woord komen Arendt-deskundige Hans Achterhuis, rechtsfilosoof Nanda Oudejans en televisiemaker Danny Ghosen. Achterhuis zal ons wegwijs maken in Arendts boek, Oudejans gaat de vraag beantwoorden welke totalitaire gevaren er in onze tijd schuilen. En Danny Ghosen, maker van onder andere het tv-programma 'Danny demonstreert’ verhaalt van zijn contacten met onder andere Duitse neonazi’s en vertelt of de inzichten van Arendt van waarde zijn om hedendaags extremisme te verklaren. Daan Roovers leidt het gesprek tussen hen en de zaal. 


 

MAAK GEBRUIK VAN DE HANNAH ARENDT COMBI-DEAL! (UITVERKOCHT!)
In samenwerking met Filmhuis Cavia


Debat + film = 12,50 eur (via "bestel kaarten" linksboven op dit scherm)


Cavia vertoont op 18,19 en 20 januari de biografische film Hannah Arendt die zich richt op het thema banaliteit van het kwaad. De film volgt Arendt op haar tocht naar Jeruzalem in 1961 voor de rechtszaak van voormalige nazi Adolf Eichmann. Hier besluit zij een zeer controversieel artikel te schrijven over het idee dat doodgewone mensen kwade daden verrichten voor banale redenen in plaats van dat zij kwaadaardig zijn en door hun ideologie gemotiveerd worden.

Filmhuis Cavia


SPREKERS

Hans Achterhuis is em. hoogleraar wijsbegeerte aan de Technische Universiteit Twente. Naast zijn academische carrière publiceert hij zijn hele leven boeken voor een breed publiek waarin hij filosofie koppelt aan actuele, maatschappelijke thema’s. Achterhuis – in 2011 de eerste Denker des Vaderlands – schreef over o.m. welzijn, utopieën, geweld, ontwikkelingshulp en onderwijs. Hij vindt zichzelf schatplichtig aan Hannah Arendt.

Nanda Oudejans is rechtsfilosofe en werkt aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef het boek Asylum. A Philosophical Inquiry into the International Protection of Refugees.. Ze vindt – met Arendt – dat het recht op asiel de lakmoesproef is van ieder land dat de mensenrechten zegt te eerbiedigen.

Danny Ghosen werd geboren in het door burgeroorlogen verscheurde Beiroet en kwam op zijn vijftiende als asielzoeker naar Nederland. Na een korte carrière als automonteur werd Ghosen journalist. Hij maakte reportages voor Powned, NTR, productiehuis CCCP en de EO. Een greep uit zijn programma’s: Danny in ArabistanDanny zoekt stemmers en heel recent: Danny demonstreert. In dat laatste programma onderzoekt Ghosen de wereld van extremistische actievoerders. Van hardcore dierenactivisten tot neonazi’s en extreemrechtse Britse nationalisten.

 Bel me terug Stel een vraag