Nl En print deze pagina

Di 9 jan 2018

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Glas half vol

Waarom we wél positief mogen zijn over de toekomst

TAGS: debat

Om de deprimerende maand januari door te komen: een gesprek met o.a. Charles Groenhuijsen en Barbara Baarsma over waarom er, ondanks zwarte piet, robotisering, klimaatverandering en #metoo, wel genoeg reden is om optimistisch naar de toekomst te kijken. 

Januari staat bekend als de meest deprimerende maand van het jaar met als hoogtepunt 'Blue Monday', die dit jaar op de 15de valt. Sommigen beweren dat deze maandag (in de laatste volle week van januari) de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Ja, zwartkijken is makkelijk en er is genoeg om somber over te zijn: de opwarming van de aarde, Trump en de opkomst van rechts, racisme, seksisme, #metoo, robotisering, terrorisme en ga zo maar door. 

Maar volgens Charles Groenhuijsen (journalist en publicist en Amerika-deskundige) zijn er juist vele redenen om optimistisch naar de toekomst te kijken. Van zijn hand verscheen onlangs het vrolijke boek 'Optimisten hebben de halve wereld'  waarin hij 96 redenen geeft om optimistisch te zijn. In het boek vergelijkt hij de afgelopen 50 jaar met de duizenden jaren daarvoor en beweert hij dat in de korte periode van enkele tientallen jaren:

- het geweld is teruggedrongen
- in meer landen de democratie werd gevestigd,
- vrouwen en kinderen meer rechten kregen, 
- het inkomen per wereldburger steeg,
- onze levensverwachting omhoog ging,
- en we meer en beter onderwijs volgden,
- terwijl de gelijkheid in de wereld toenam en de armoede halveerde. 
- Ook verbeterde onze gezondheid, de kwaliteit van ons voedsel, huisvesting, kleding en transport
- en lucht en water werden in veel opzichten schoner.

Groenhuijsen is vooral erg optimistisch over de kansen die de digitale revolutie biedt en verwacht veel heil van technologische ontwikkelingen. We gaan deze avond in gesprek over optimisme en pessimisme met Charles Groenhuijsen, Barbara Baarsma (een van Nederlands beste en bekendste economen), Donald Pols (directeur van Milieudefensie) en Hans Schnitzler (filosoof en publicist). De avond is onder leiding van Sywert van Lienden.


SPREKERS

Charles Groenhuijsen is journalist en publicist en Amerika-deskundige. Van zijn hand verscheen onlangs het vrolijke boek Optimisten hebben de halve wereld waarin hij 96 redenen geeft om optimistisch naar de toekomst te kijken.


Barbara Baarsma is van Neêrlands beste en bekendste economen. Ze werkt zowel voor de UvA als voor de Rabobank en is vaak te gast in praatprogramma’s.


Donald Pols is directeur van Milieudefensie. Hij komt uit Zuid-Afrika en heeft per definitie een brede kijk op ontwikkelingen aangaande natuur, klimaat, flora en fauna.


Hans Schnitzler is filosoof en zwartkijker. Hij stoort zich aan gemakkelijk techno-optimisme vooral als het om sociale media en internet gaat. Schnitzler schreef een aantal boeken. Kleine filosofie van de digitale onthouding, Het digitale proletariaat.

 

Sywert van Lienden is politiek commentator en activist. Hij was voorzitter van het Landelijke Aktiekomitee Scholieren en initiator van de jongerenbeweging G1000. Tegenwoordig is Van Lienden onder meer werkzaam voor het College van B&W van Amsterdam. Organisatie: Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag