Nl En print deze pagina

Wo 13 dec 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De eerste boze burger

Grunberg in gesprek met Xandra Schutte en Dubravka Ugrešić over immigranten en tolerantie

Presentatie van Grunberg's nieuwe pamflet 'De eerste boze burger'. De auteur gaat in gesprek met schrijver Xandra Schutte over grenzen, aanpassing en je ergens thuis voelen. 


 

Lancering van pamflet

De eerste boze burger. Over de jacht op het paradijs en andere illusies

door Arnon Grunberg 

 

 

Deel 1: Xandra Schutte in gesprek met Arnon Grunberg over zijn pamflet De eerste boze burger  

De vreemdeling
We blijven in Nederland bezeten discussiëren over migranten, vluchtelingen, nieuwkomers en tolerantie. Vrijwel altijd staat het perspectief van de autochtone Nederlander centraal. Wat die heeft te winnen of te verliezen bij immigratie. Het is goed stil te staan bij ervaringen van landverhuizers zelf. Grunberg publiceert in december het pamflet De eerste boze burger - over de jacht op het paradijs en andere illusies. Hij is de zoon van Duitse migranten en zelf nieuwkomer in New York.

Over Grunbergs De eerste boze burger:

Dit pamflet is de boekvorm van de, in april 2017 door Grunberg gehouden, Du Perron-lezing. Het is in feite een (verlaat) antwoord op het essay van publicist Paul Scheffer uit 2000 Het multiculturele drama. Hij schrijft er in dat de elite veel te weinig werk maakte van de integratie van nieuwkomers. Grunbergs De eerste boze burger ligt 14 december in de winkel.

 

Deel 2: Arnon Grunberg en Dubravka Ugrešić in gesprek over de vos als vreemdeling

GrunbergUgrešić en de vos 
Dubravka Ugrešić schreef over de vos als godheid voor de schrijver en een eenzaam dier dat houdt van verlaten plekken. Arnon Grunbergs bijnaam is 'de vos'. Een metafoor voor de schrijver als nieuwsgierige eenling die als een sluwe vos verhalen vergaart en op verlaten plekken opschrijft. Zo blijft hij ook vaak een vreemdeling. 

Arnon zal in gesprek gaan met Dubravka Ugrešić, auteur van fictie, toneelstukken en essays. Onlangs verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar haar roman De Vos. Over het dier dat in vele culturen bekendstaat om slimheid en verraad. De perfecte vreemdeling. Dubravka Ugrešić schreef voor NRC Handelsblad, Die Zeit, Vrij Nederland en Lettre International vele artikelen. De in Amsterdam woonachtige schrijfster ontving de Verzetsprijs, de Charles Veillonprijs voor de beste Europese essaybundel, de Oostenrijkse staatsprijs voor Europese literatuur en de Heinrich Mannprijs.

De vos is een roman over mensen die hun plek op de wereld niet kunnen vinden of kwijt zijn geraakt. Over schrijverweduwes, een echtpaar uit Talinn, een kraker uit Kroatië en een schoonmaakster die straatartieste werd. Ugrešić hekelt ook het nationalisme in Kroatië en beschrijft het gevoel van ballingen die een thuis missen. De Volkskrant noemde het ‘een bescheiden monument voor eenzame zielen’.

 

 

 

 

Organisatie: Rode Hoed, Nijgh & Van Ditmar


Bel me terug Stel een vraag