Nl En print deze pagina

Ma 11 dec 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Ethica- Spinoza

Bucketlist Filosofie

Kunnen we onze passies blindelings volgen of moeten we ze juist beteugelen? De grote filosoof Baruch Spinoza beschrijft in zijn boek ‘Ethica’ hoe hij hier over denkt. Volgens hem vindt men alleen ‘geluk’ door af te gaan op de ratio. Is dit dan de manier om tot een gelukkig leven te komen?

Gasten: Maarten van Buuren, Nelleke Noordervliet, Martin Appelo   

Avondvoorzitter: Daan Roovers

Spinoza’s Ethica geldt als onleesbaar maar kent onnoemlijk veel fans. Waarom spreekt dit werk zo tot de verbeelding? Spinoza toont ons dat het mogelijk is je te bevrijden van je passies om tot een gelukkig leven te komen. Hoe dit kan? Door je verstand te gebruiken.

Dat klinkt behoorlijk paradoxaal: we denken vaak dat juist het volgen van je passies je gelukkig maakt. Spinoza vindt het tegenovergestelde. ‘Al wat leeft, streeft’, citeerde Gude van Spinoza. De ratio is alleen maar een controlerende en sturende instantie die de passies in goede banen moet leiden volgens de voormalig Denker des Vaderlands, René Gude. Hoe zit dat precies? Hebben we iets aan de stelling dat geluk en vrijheid samenhangen met inzicht?

We bespreken onder andere deze stelling met Spinoza-deskundige Maarten van Buuren, schrijfster Nelleke Noordervliet en psycholoog Martin Appelo. Van Buuren zal ons wegwijs maken in Spinoza’s hoofdwerk, de Ethica. Nelleke Noordervliet denkt hardop na over welk boek zij zou schrijven als ze een boek over hetzelfde onderwerp zou publiceren. En Martin Appelo maakt ons wegwijs in de psychologische praktijk om de vraag te beantwoorden of de inzichten van Spinoza daar van waarde zijn. 

Maarten van Buuren studeerde Frans en Nederlands in Groningen en was lange tijdhoogleraar  Moderne Franse Letterkunde in Utrecht. Van Buuren heeft een aantal bestsellers op zijn naam staan. In Spinoza - vijf wegen naar de vrijheid (2016) werpt hij een verhelderend licht op Spinoza's moeilijk doordringbare filosofie, en met Spinoza - Ethica (2017) maakt hij een vertaling die het Latijnse origineel dichter dan ooit benaderd en tevens een nieuw en verhelderend licht werpt op de sleutelbegrippen van Spinoza's denken. 

Nelleke Noordervliet is schrijfster. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw dat in 1987 als Tine of De dalen waar het leven woont verscheen. Daarnaast schreef ze veelgeprezen romans. Zo verscheen in 2012 haar roman Vrij man, de geschiedenis van de 17e eeuwse Menno Molenaar, die sterk door Spinoza was geïnspireerd.

Martin Appelo is psycholoog en een veelgevraagd spreker op congressen en in de media. Hij kan bogen op jarenlange wetenschappelijke en praktische ervaring.

 

 Bel me terug Stel een vraag