Nl En print deze pagina

Di 12 dec 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Skin Deep #3: Wie mag wat? over protest, politie en pigment

TAGS: gesprek, huidskleur, inclusiviteit

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor. Met hosts Andrew Makkinga en Stephanie Afrifa.

Kun je niet komen? Kijk hier LIVE mee:

 

Iedere Nederlander heeft dezelfde mensenrechten - recht op vrijheid en bescherming, op meningsuiting en demonstratie. Tenminste, dat zegt de wet.

De praktijk is ingewikkelder. Want wie heeft de ruimte om kritisch te zijn? Wie mag zich verzetten en hoe? Wie krijgt gelijk en welke kant kiest de krant?

Vanavond onderzoeken we neutraliteit en realiteit, (on)rechtvaardigheid en wantrouwen en de samenleving die we willen zijn.

gasten

Gerald Roethof is advocaat in Amsterdam en stond de nabestaanden bij in de rechtszaak rond de dood van Mitch Henriquez. Het Openbaar Ministerie pleitte onlangs vrijspraak voor de twee agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie: schuldig, maar ze verdienen geen straf. Hij deed in 2008 aangifte tegen de politie nadat hij was aangehouden, gearresteerd en pepperspray in zijn gezicht kreeg. Sindsdien spreekt hij zich regelmatig uit tegen etnisch profileren. Zus en filmmaker Mildred Roethof volgt hem en de rest van de bekende advocatenfamilie in de serie De Verdedigers, Firma Roethof, nu op AT5, NH en hier te zien.

Jacquelien van Stekelenburg is hoogleraar sociale verandering & conflict aan de VU. Zij onderzoekt waarom mensen protesteren bij grote sociale veranderingen. Waarom zorgt ontevredenheid ervoor dat sommige mensen in protest gaan? Hoe zijn ze gemobiliseerd? En wie zijn het eigenlijk? Van Stekelenburg analyseerde 19.000 respondenten bij 90 betogingen in tien landen en concludeerde dat ‘dé demonstrant’ niet bestaat. En: dat demonstraties een effectief politiek middel zijn.

Jerry King Luther Afriyie is dichter, activist en oprichter van Stichting Nederland Wordt Beter. Hij is een drijvende kracht in de anti-Zwarte Piet beweging en treedt op onder de naam Kno’Ledge Cesare. Hij organiseerde de geblokkeerde anti-Zwarte Pietdemonstratie en de manifestatie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht in Dokkum.

Ronald Zwarter is portefeuillehouder Diversiteit en waarnemend politiechef van de eenheid Noord-Nederland. In 2008 zegde hij zijn functie als chef van de stad Groningen op om naar het landelijke samenwerkingsprogramma Politietop Divers over te stappen. Daarin was hij verantwoordelijk voor internationaal programma Toppoint en Wederkerig Mentorschap. Hij reisde hij naar Canada en de Verenigde Staten, op zoek naar goede voorbeelden van omgaan met diversiteit. In zijn huidige functie is hij samen met de VU bezig om als politie een juiste positie te vinden binnen de toenemende polarisatie in de samenleving.

Jacco de Boer is programmamaker bij Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa en heeft lang in alle takken van de journalistiek gewerkt, van regionaal tot in het buitenland. Tot eind 2018 maakt hij het wekelijkse gespreksprogramma IepenUp Live waarbij één thema met betrokkenen van alle kanten wordt bekeken en besproken. Zijn motivatie is om mensen uit hun filterbubble te halen en opnieuw in contact te brengen met andere invalshoeken en gezichtspunten. De niche heeft de toekomst en de weg naar het bereiken van het grotere publiek.

Kunstenaar Charl Landvreugd maakt sculpturen, installaties, foto’s en video’s en werkt als curator en schrijver. Zijn jeugd in migrantenstad Rotterdam vormde de basis voor zijn denken over culturele identiteit en gemeenschap en een belangrijk thema in zijn onderzoek is de visuele uitdrukking van Afro-Europese kunstenaars. In zijn rubriek de Beeldcolumn toont hij werk dat aansluit bij het thema.

Alma Mathijsen begon op haar 18e met schrijven voor de jongerenwebsite spunk.nl. Ze was de helft van het duo Fanny & Alma in Het Parool en studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Ze publiceerde zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans, waarvan Vergeet de meisjes in september verscheen. Voor NRC Handelsblad schrijft ze essays waarin ze zich vaak uitlaat over maatschappelijke thema's. Voor Vrij Nederland schreef ze een stuk over de recente gebeurtenissen rondom Dokkum.

Onze hosts zijn Andrew Makkinga en Stephanie Afrifa. Andrew is presentator en momenteel werkzaam bij de NTR. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en was panellid van Het Lagerhuis. Sinds 2007 doet hij iedere zomer verslag van North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR. Stephanie studeerde Comparative Arts & Cultural Studies in Rotterdam. Ze werkt als art consultant, curator en kunstblogger en wordt vaak gevraagd voor opinieprogramma’s en magazines als De Nieuws BV, PS Het Parool en Grazia. Onder de naam C.A.S.H. adviseert, produceert en host zij voor projecten rondom de thema’s Culture - Arts - Self - Heritage. Dit seizoen is zij vaste tafeldame bij DWDD.

400x400 Collage V2 Skin Deep #3 gasten en hosts

Skin Deep wordt gemaakt door deze redactie en is een samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Beeld door Charl Landvreugd, Atlantic Transformerz - New York - Mike (2010).

De volgende edities van Skin Deep vinden plaats op 13 februari en 13 maart

Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met de Gemeente Amsterdam.


Bel me terug Stel een vraag