Nl En print deze pagina

Ma 27 nov 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De Schoonheidssalon

Hoe komen we van het perfecte plaatje af?

Voldoe jij aan het schoonheidsideaal? Ben je dun en jong? Met een gave huid, volle billen en platte buik? Pronte borsten, een symmetrisch gezicht en een volle bos haar? Het schoonheidsideaal is een hardnekkige en strenge norm, waar we allemaal aan proberen te voldoen. Wij zijn klaar met de macht die het heeft. In De Schoonheidssalon gaan we daarom niet op zoek naar nieuwe idealen, maar gaan we onszelf bevrijden uit het keurslijf van de schoonheid.

Met Sunny Bergman, Ashaki Leito, Roziena Salihu, Berna Toprak en Shula Tas.

Voldoe jij aan het schoonheidsideaal? Ben je dun en jong? Met een gave huid, volle billen en platte buik? Pronte borsten, een symmetrisch gezicht en een volle bos haar? Het schoonheidsideaal is een hardnekkige en strenge norm, waar we allemaal aan proberen te voldoen. Om gezien te worden? Ons geslaagd te voelen? Maar kom je in de buurt van het perfecte plaatje, dan is dat alles wat je bent; lijk je niet op dat plaatje, dan blijf je onzichtbaar.

We zijn klaar met de macht van het schoonheidsideaal. In De Schoonheidssalon gaan we daarom niet op zoek naar nieuwe idealen, maar willen we onszelf bevrijden uit het keurslijf van de schoonheid. Samen met filmmaker Sunny Bergman, oprichter van Miss Black Hair NL Ashaki Leito, redacteur Berna Toprak, dichter Roziena Salihu en moderator Shula Tas. Alle sprekers gaan op hun manier in verzet tegen het perfecte plaatje en openen perspectieven van verandering. Daarna gaan ze met de zaal in gesprek om samen te onderzoeken: hoe bereiken we een beter en completer beeld van vrouwen?

sprekers:

Ashaki Leito richtte samen met haar partner Miss Black Hair NL op, een platform voor de empowerment van de zwarte vrouw met als hoofdevenement een missverkiezing. In 2015 wonnen zij met dit initiatief een Dutch Caribbean Pearl Award. Daarnaast geeft Ashaki via haar bedrijf Blackwise workshops en masterclasses en werkt ze als presentator en rondleider voor de Amsterdamse Black Heritage Tours, waarbij de sporen van ons slavernijverleden en zwarte aanwezigheid in de stad centraal staan.

Sunny Bergman is documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste. Enkele veelbesproken documentaires van haar hand zijn de persoonlijke films Beperkt Houdbaar (2007) over het schoonheidsideaal en Sletvrees (2013). De documentaires Zwart als roet (2014) en Wit is ook een kleur (2017) maakten veel los in het maatschappelijk debat.

Berna Toprak werkt als redacteur Beeldvorming bij WOMEN Inc., een netwerkorganisatie die pleit voor een samenleving waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een vrouw of een man bent. Ze heeft een bachelor in Communicatiewetenschap afgerond aan de UvA en is bezig met haar afstudeeronderzoek over moslimfeminisme voor de onderzoeksmaster Gender & Ethnicity aan de Universiteit Utrecht.

Roziena Salihu is dichter, schrijver, student, host maar vooral ook vrouw. Roziena treedt op met spoken word, onder meer in het Tropenmuseum, Bijlmer Parktheater en De La Mar. Ook was de huisdichter bij FunX en ging zij langs bij FunX als huisdichter. Vanavond vertelt zij wat het voor haar betekent om vrouw te zijn.

Shula Tas is programmamaker en moderator. Ze studeerde Zang aan het conservatorium en Postcolonial en Gender studies en coördineert de BKB-academie.

Organisatie: De Bovengrondse


Bel me terug Stel een vraag