Nl En print deze pagina

Do 5 okt 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Meillo-lezing: Passie voor het recht

Tijdens de zevende Meillo-lezing staat de passie voor de waarheid centraal. De afgelopen decennia staat de waarheid onder druk. We leven in een 'post truth-cultuur' waarin een beroep op emotie en persoonlijke overtuigingen van grotere invloed zijn op de publieke opinie dan de objectieve feiten. We lijken liever leugens dan waarheden te geloven. Complottheorieën zijn populair. Kennis
wordt steeds vaker betwist. Feiten worden vervangen door 'alternatieven' en het verspreiden van 'nepnieuws' lijkt een dagelijkse bezigheid van overheden, politici en de media.

Het onderzoeken, vinden en bewaken van de waarheid is nu meer dan ooit een uitdaging voor wetenschappers en journalisten, de Rechtspraak en Openbaar Ministerie. De zevende Meillo-lezing belooft een interessante promotie van de waarheid te worden. Drie bijzondere sprekers vanuit de wetenschap, onderzoekjournalistiek en het Openbaar Ministerie bepleiten ieder vanuit een eigen invalshoek hun passie voor de waarheid en dus ook de passie voor het recht. Dagvoorzitter is journaliste en programmamaker
Hanneke Groenteman.

Aanmelden:

Iedereen die geïnteresseerd is in recht, rechtspraak en opsporing is op 5 oktober 2017 van harte welkom. Aanmelden voor de SSR Meillo-lezing is mogelijk via events@ssr.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Professor dr. Pearl Dykstra

Professor dr. Pearl Dykstra: Hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en één van de zeven wetenschappers die het kabinet van de Europese commissarissen adviseren. Zij publiceert over intergenerationele solidariteit, genderongelijkheid en families in relatie tot de welvaartsstaat. Ze spreekt regelmatig in binnen- en buitenland over de rol van wetenschappers bij beleidsadvisering. Pearl Dykstra was één van de sprekers tijdens de manifestatie 'March for Science: Science not silence' in april dit jaar.

Bas Haan

Bas Haan: Journalist. Werkt bij Nieuwsuur en schreef twee boeken waarin de strijd tussen beeld en werkelijkheid centraal staat. 'De Deventer Moordzaak, het complot ontrafeld' uit 2009 handelt over hoe de feiten verloren gingen in de publieke opinie. Dit jaar verscheen 'De Rekening voor Rutte' over zijn onderzoek naar de Teevendeal - de 'bonnetjesaffaire' waarin het kabinet Rutte steeds opnieuw werd afgerekend op het achterhouden van de waarheid. Hij won meerdere journalistieke prijzen waaronder twee keer 'De Tegel', en werd in 2015 verkozen tot 'journalist van het jaar'.

Mr. Maartje Nieuwenhuis

Mr. Maartje Nieuwenhuis: Officier van justitie in hart en nieren. Werkzaam bij het Landelijk Parket. Betrokken bij opsporing en vervolging van ernstige en vaak onzichtbare vormen van (inter)nationaal georganiseerde en ondermijnende criminaliteit die de samenleving ontwricht. Al meer dan vijfentwintig jaar gedreven om verantwoordelijken te ontmaskeren en de toedracht te achterhalen.

Mr. Eva Meillo prijs

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de lezing. De Mr. Eva Meillo stichting vraagt, door de toekenning van een jaarlijkse prijs die wisselend een penning of een geldbedrag is, aandacht voor een project dat de verbondenheid van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie met de samenleving aantoont. Of voor een persoon/groep die door een journalistieke uiting het werk van het Openbaar Ministerie inzichtelijk maakt.

Achtergrond

In 2011 is de Meillo-lezing door SSR in het leven geroepen rondom het centrale thema 'Passie voor het recht'. De lezing is vernoemd naar mr. Eva Meillo, een voormalig raio en een gepassioneerd officier van justitie die in 2008 overleed. SSR vraagt met deze jaarlijkse lezing aandacht van het brede publiek voor de betekenis van de 'passie en gedrevenheid voor het recht', die veel magistraten en andere hoeders van het recht elke dag weer weten op te brengen.

Organisatie: Studiecentrum Rechtspleging (SSR) i.s.m. Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag