Nl En print deze pagina

Wo 11 oktober

 • Toegang
  € 11,-
 • (CJP/studenten/ Stadspas/65+)
  € 8,-
 • Aanvang
  20:00 uur
 • Café open
  19:30 uur
 • Zaal
  Oosterhuiszaal
Bestel kaarten
Terug naar overzicht

Van flikker op! naar Beste reiziger

Van homo- naar LHBT emancipatie. Waar zijn we nu?

Wie terugkijkt op de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland kan niet anders dan constateren dat er in korte tijd veel is bereikt. Dankzij een aantal helden die hun rug recht hielden. We blikken deze avond terug en kijken vooruit: want de LHBTI-emancipatie is nog lang niet voltooid. Met o.a Barbara Barend, Jonah Lamers en Alex Bakker. 

We zijn een heel eind gekomen, maar ook in Amsterdam 'gay capital of the world', ligt er nog veel werk voor ons. Waar voorheen werd gesproken van homo-emancipatie hebben we het nu over LHBTI-emancipatie. Transgenders, homo's, biseksuelen: allemaal hebben ze vandaag de dag nog te maken met discriminatie en onbegrip. 

In het eerste deel van deze avond blikken we terug en eren een drietal oude helden van de homo-emancipatie: Amsterdamse kroegbaas Bet van Beeren, kunstenaar Willem Arondeus en transgenderpionier Aaïcha Bergamin.

In het tweede deel van de avond spreken we met politiewoordvoerder Souad Boumedien, filmmaker Jonah Lamers en sportverslaggever Barbara Barend, allemaal hedendaagse voorvechters van de gelijke behandeling van LHBTI’ers. 

Waar vechten zij voor? Wat hebben zij bereikt? Waar zijn de knelpunten? Wat staat ons te doen?

Bio’s sprekers 

Barbara Barend is freelance sportjournalist en presentator. Ze is daarnaast ook bekend van de Hand in Hand actie, waar bij ze alle mannen van Nederland opriep om hand in hand te lopen om het homo-gerelateerd geweld, dat eerder in Arnhem had plaatsgevonden af te zweren.

Jonah Lamers is socioloog en creatief producent. Met zijn filmmakerscollectief de Transketeers, dat bestaat uit drie transmannen, maakt hij audiovisuele producties om positieve zichtbaarheid te creëren voor transgender personen. Jonah is actief als publieke spreker en met zijn workshop The Genderbread Kit staat hij voor klassen en groepen om gender en seksuele diversiteit inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Souad Boumedien is een Marokkaans Nederlandse activist die het meest bekend is als politiewoordvoerder namens de Politie Amsterdam, waarvoor ze al 20 jaar werkt. In 2015 was ze een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot op de Gay Pride, om hiermee zichtbaarheid van Marokkaanse LHBTI-ers te laten zien. Daarnaast is ze in Ambassadeur van de Pride in 2017.

De Rode Hoed gaat overstappen op een ander systeem voor de verkoop van toegangskaartjes. Tot aan 1 januari is het nog mogelijk om kaartjes bij de Primera winkels te kopen. Daarna zijn kaartjes alleen nog beschikbaar via onze website en bij de receptie, die dagelijks geopend is van 8.30 uur tot 17.30 uur. 

 

 

Organisatie: Het Blauwe Fonds, historische Werkplaats VanGisteren.nu, Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag