Nl En print deze pagina

Do 21 sep 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

De toekomst van ons middelbaar onderwijs

Kunnen we iets leren van de hbs?

Wie ooit op de Hogere Burgerschool (hbs) zat, weet het zeker: de hbs is de beste school die Nederland ooit heeft gehad. Op deze avond is zowel ruimte voor een terugblik op de hbs, als voor actuele vragen over de staat en de toekomst van het Nederlandse middelbaar onderwijs. Was de hbs echt zo geweldig of was het een eliteschool die niet meer bij deze tijd past?

Vijftig jaar geleden begon de laatste lichting scholieren haar opleiding aan de hogere burgerschool (hbs). Nog altijd geldt de hbs als de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis. Kennisoverdracht en discipline stonden in de klas centraal. Geen pretpakketten maar drie vreemde talen en vier exacte vakken. Leraren aan de hbs genoten aanzien en onder afgestudeerden bevinden zich veel Nobelprijswinnaars.

Is het inderdaad zo jammer dat de hbs verdween? Is er in de geschiedenis van de hbs een recept te vinden voor de problemen van ons huidige middelbaar onderwijs? Is er een oplossing voor leraren met burn-outklachten en een alternatief voor de zesjes-cultuur? Of past het huidige VWO-onderwijs beter bij deze tijd en maatschappij?

We spreken op deze avond over de hbs en de toekomst van het onderwijs met Roelof Bouwman en Henk Steenhuis, auteurs van het onlangs verschenen boek Wij van de hbs, hbs’er Hedy d‘Ancona, socioloog en onderwijskenner Paul Schnabel, die het Platform Onderwijs2032 leidde, en Leo Prick, neerlandicus, psycholoog en voormalig columnist van NRC Handelsblad, Daphne van Manen, teamleider van het Hyperion-lyceum in Amsterdam. Gespreksleiding: radiojournalist Frederique de Jong. Met een voordracht (op rijm) door cabaretier Ivo de Wijs, over zijn hbs-jaren.

Het boek Wij van de hbs verschijnt in september en wordt deze avond te koop aangeboden door boekhandel Athenaeum.

De Rode Hoed gaat overstappen op een ander systeem voor de verkoop van toegangskaartjes. Tot aan 1 januari is het nog mogelijk om kaartjes bij de Primera winkels te kopen. Daarna zijn kaartjes alleen nog beschikbaar via onze website en bij de receptie, die dagelijks geopend is van 8.30 uur tot 17.30 uur.

Organisatie: Rode Hoed en uitgeverij Meulenhoff


Bel me terug Stel een vraag