Nl En print deze pagina

Ma 11 sep 2017

  • Zaal
    Vrijburgzaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Spiegelpaleis Europa

De Griekse bakermat van Europa

TAGS: Hoorcollege

Het Oostelijke Middellandse Zeegebied is het centrum van de wereld wanneer de Grieken zich als huizenbouwers afzetten tegen de nomadische barbaren. Belangrijke verhalen die nog steeds onderdeel uitmaken van de Europese identiteit ontstaan in deze tijd. Over de overmoedige Daedalus en zijn zoon Icarus en over Odysseus die na de Trojaanse oorlog nog jaren rondzwierf.

Bestaat er zoiets als een Europese identiteit? Deelt een Oostenrijker iets met een Belg dat ze niet met een Cubaan of een Canadees gemeen hebben? Europa bestaat, maar misschien vooral als beeldvorming. En dat zelfbeeld dat wij Europeanen met ons meedragen is vaag, divers en veranderlijk.

In deze collegereeks graaft Joep Leerssen in de culturele geschiedenis van Europa – op zoek naar de elementen die samen dat caleidoscopische, tegenstrijdige, vage zelfbeeld uitmaken. Hoewel dat Europese zelfbeeld door de tijd sterk verandert, verdwijnen oude beelden niet volledig: nieuwe beelden ontstaan maar oude blijven actief.

Sterk veranderlijk is wat in de verschillende historische perioden als geografische kern van Europa werd gezien. Dat verschuift van het Oostelijke Middellandse Zeegebied, naar Rome, Parijs en nu Londen. Ook wie er niét bij Europa hoort, verandert. Eerst waren de barbaren de tegenpool, later islamieten en nog later Amerikanen.

Er zijn ook elementen die blijven. Leerssen verkent die in anekdotische uitweidingen over types/thema’s zoals “de jager”, de femme fatale, de bohemien, Kuifje en Tom Poes, achthoekige kerken en de auteursfilm.

Een collegereeks met Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en een internationaal toonaangevend literatuur- en cultuurhistoricus. Voor zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van imagologie (studie van de beeldvorming) en de Europese Studies kreeg hij in 2008 de Spinozapremie en werd hij in 2010 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen benoemd tot Akademiehoogleraar.

11 september: De Griekse bakermat van Europa
16 oktober: Het voortleven van Rome en de hoge Middeleeuwen
13 november: Glorie en zondeval én crisis
11 december: Euro-cool en de actualiteit

De colleges zijn ingedeeld in acht hoofdstukken, verdeeld over vier avonden. >>Klik hier voor een Passe partout (va.) € 32,50.

Organisatie: Home Academy i.s.m. Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag