Nl En print deze pagina

Wo 7 jun 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Banning Conferentie

Lokale democratie

Op 27 februari spraken we tijdens de eerste Banning Conferentie van dit jaar over de Nederlandse democratie. Op woensdag 7 juni aanstaande komen we opnieuw bijeen, nu om te praten over de lokale democratie. 

De klachten zijn bekend. Raadsleden zijn met de verkeerde dingen bezig, zouden eigenlijk meer scholing en ondersteuning moeten hebben en er is te weinig contact met de burger. Maar eigenlijk is dat niet zo erg, want ze hebben toch weinig te zeggen. Misschien is daarom de opkomst bij Gemeenteraadsverkiezingen relatief laag: waarom eigenlijk naar de stembus?

Tegelijkertijd is de betrokkenheid bij lokale politiek hoog. Mensen maken zich wel degelijk druk over wat er gebeurt in hun gemeente. Willen inspraak: meepraten en vooral meebeslissen. Bovendien is het lokaal bestuur de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. De gemeente gaat over steeds meer zaken die de mensen direct raken: over werk, over zorg en ondersteuning, over jeugd- en jongerenwerk. En met de komst van de zogenoemde Omgevingswet – een wet die een groot aantal wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving bij elkaar brengt – krijgt de gemeente veel meer vrijheid in ruimtelijke ordening. In de Raad wordt straks bepaald hoe de omgeving eruit ziet én wat er in die omgeving gebeurd.

Omdat de gemeente belangrijker wordt maar de democratische controle en de kracht en kwaliteit van de gemeenteraad betwist worden, organiseert de Banning Vereniging haar tweede bijeenkomst in de serie Democratisch Nederland over de democratie dichtbij: de lokale democratie.  We praten door waar de eerste bijeenkomst eindigde: met de analyse dat met ons democratisch systeem niet zoveel mis is, maar dat er een vernieuwing nodig is van de Nederlandse partij- en bestuurscultuur.

Onder leiding van Amma Assante praten we met Hans Spekman – voorzitter van de PvdA – over de lokale kracht van de partij. Met Jacques Wallage – voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur – over de kwaliteit van de Raad, de lokale democratie en de noodzaak van vernieuwing. Vervolgens gaan we in gesprek met onder anderen Bert Blase van Code Oranje. Welke oplossingen zijn er nodig en hoe komen we tot een gedragen lokaal bestuur dat haar taken aankan?

Praat mee over de toekomst van de democratie dichtbij.

Organisatie: Banning Vereniging


Bel me terug Stel een vraag