Nl En print deze pagina

Do 6 apr 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Een monumentje voor Wim

Wim Brands (1959 - 2016), journalist, presentator, dichter

Wim Brands (1959 - 2016) was voor veel mensen een huisvriend. Dat bleek uit de overweldigende hoeveelheid reacties na zijn overlijden, nu een jaar geleden. Namens ons sprak hij met denkers, dichters en schrijvers, stelde de vragen die we zelf hadden willen stellen. Zeldzaam belezen, provocerend en ontregelend soms, altijd oprecht nieuwsgierig. Zijn VPRO-programma Boeken werd de spil van het zondagochtendritueel van veel cultuurminnaars. Een eenmalige avond.

Wie hem beter wilde leren kennen, moest naar zijn poezië. In zijn weerbarstige gedichten gaf hij iets van zichzelf bloot - het deel dat in zijn interviews verborgen bleef. Wim was daarnaast nog zoveel meer: oerkracht, moraalridder, mentor van journalisten, kunstenaars en schrijvers in de dop, inspirator, dwarsligger, pestkop, vader, echtgenoot, hondenvriend. Dat alles komt aan de orde op de bijzondere, eenmalige avond die we aan hem willen wijden. We blikken terug op zijn werk, spreken met vrienden en collega's, kijken naar memorabele fragmenten, luisteren naar gedichten en muziek. Om hem te herdenken, en te vieren wat hij naliet.

Op deze avond worden ook zijn Verzamelde Gedichten (uitgeverij van Oorschot) en een kleine biografie door zijn vrienden Alles Komt Goed (uitgeverij Balans) gepresenteerd. Ariejan Korteweg, Jeroen van Kan, Ellen Jens en Thomas Verbogt vertellen over Wim als vriend, als dichter en als journalist. K. Michel, Annemieke Gerrist en Kira Wuck schreven gedichten voor hem. Leonie Jansen en Beatrice van der Poel zingen zijn poëzie. Maarten Westerveen is de presentator.  

Beeld: Roel Siebrand

Organisatie: Uitgeverij van Oorschot en Uitgeverij Balans i.s.m. Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag