Nl En print deze pagina

Di 28 feb 2017

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Wil de echte expert opstaan?

TAGS: Debat

Gezonde voeding, de opwarming van de aarde en het vaccineren van je kinderen; in veel controversiële kwesties concurreert wetenschappelijke informatie met (online in overvloed beschikbare) meningen van zelfbenoemde experts en ervaringsdeskundigen. Iedere burger vormt in het woud van vaak tegenstrijdige informatie zijn eigen oordeel en het keurmerk 'wetenschappelijk' is daarbij lang niet altijd doorslaggevend. 

Maar is wetenschappelijke kennis niet gewoon betrouwbaarder dan andere vormen van kennis? Wat betekent dat precies en hoe zwaar moet dat wegen? Gedegen wetenschappelijk onderzoek heeft blijkbaar geen vanzelfsprekende autoriteit meer - hebben wetenschappers zelf de poorten van hun expertise niet goed bewaakt? We maken de balans op: wordt het niet tijd dat de wetenschap wat minder bescheiden wordt, staat voor haar zaak en zich wat assertiever opstelt?

Een debat over de betrouwbaarheid van de wetenschap en de vraag welk oordeel we met recht aan wetenschappers mogen uitbesteden: Met medewerking van Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut, Herman Philipse, filosoof en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht, Rosanne Hertzberger, microbiologe en columnist NRC Handelsblad, Hedwig te Molder, hoogleraar communicatie over wetenschap en technologie, onder leiding van Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine.Bel me terug Stel een vraag