Nl En print deze pagina

Do 3 nov 2016

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

America and the Middle East: Engagement or Detachment?

Henriette van Lynden lezing

TAGS: Lezing

Nu de tweede termijn van President Obama ten einde loopt, wordt op veel plaatsen de balans opgemaakt van zijn – relatief behoedzame – beleid ten aanzien van het Midden-Oosten. In hoeverre zou de nieuw inkomende President een actievere koers moeten gaan varen? 

Fawaz A. Gerges en Tamara Cofman Wittes zullen hun visie geven op het onderwerp en daarna met elkaar in discussie gaan. Onder leiding van Karin Wester.

Fawaz A. Gerges
Fawaz A. Gerges is Professor Internationale Betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science (LSE) en bekleedt de Emirates Professorship in Contemporary Middle East Studies. Van 2010 tot 2013 was hij directeur van LSE’s Middle East Centre. Gerges gaf les aan Harvard, Columbia University en Oxford University en was research fellow aan Princeton University. Zijn specifieke expertise ligt op het terrein van de islam en politieke processen; sociale bewegingen inclusief islamistische en jihadistische groeperingen; de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten; en de relaties tussen het Westen en de moslimwereld. Hij is de auteur van een groot aantal boeken en publicaties, waaronder meest recent The New Middle East: Protest and Revolution in the Arab World(2013), Obama and the Middle East: The End of America’s Moment? (2013), en ISIS: A History (2016). 


Tamara Cofman Wittes
Tamara Cofman Wittes is senior fellow en directeur van het Center for Middle East Policy van Brookings Institution in Washington. Van 2009 tot 2012 was zij Deputy Assistant Secretary of State for Near Eastern Affairs van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar zij het Amerikaanse beleid voor democratie en mensenrechten in het Midden-Oosten coördineerde. Wittes coördineerde tevens het Middle East Partnership Initiative en speelde een centrale rol bij het formuleren van de Amerikaanse reactie op de Arabische opstanden. Voorafgaand aan haar werk voor de overheid was Wittes senior fellow bij het Center for Middle East Policy van Brookings Institution, waar zij het Middle East Democracy and Development Project leidde. Ook was zij werkzaam als Midden-Oosten specialist aan het U.S. Institute of Peace en als directeur van verschillende programma’s aan het Middle East Institute in Washington.

U kunt zich aanmelden via DAM-lezingen@minbuza.nl onder vermelding van ‘lezing november 2016’. Gelieve hierbij aan te geven met hoeveel personen u komt. De lezing is gratis toegankelijk. Het programma duurt tot circa 21.30 uur met aansluitend een borrel.

Klik hier voor een livestream van de lezing.

De vorige lezing – ‘Democracy in the Middle East: a Distant Dream?’ is hier te bekijken.

Organisatie: Ministerie van Buitenlandse Zaken


Bel me terug Stel een vraag