Nl En print deze pagina

Di 25 okt 2016

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

School met den Koran

Is daar iets mis mee?

TAGS: Debat

De laatste vijftien jaar schoten islamitische basisscholen in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Er zijn nu er nu vijftig waar ruim elfduizend kinderen leskrijgen. Islamitische scholen worden op grond van artikel 23 (Vrijheid van Onderwijs) door de overheid gefinancierd, net als andere bijzondere scholen.

*** Wegens onvoorziene omstandigheden is deze avond afgelast *** 

Die vrijheid is al bijna honderd jaar één van de hoekstenen van ons politieke en maatschappelijke bestel. Daaraan morrelen kwam nauwelijks in ons op: bijzonder onderwijs – christelijk of niet – is kwalitatief minstens zo goed als openbaar onderwijs. En we kunnen van kinderen die een School met den Bijbel bezochten toch moeilijk beweren dat ze niet in Nederland zijn geïntegreerd.

Geldt dat ook voor islamitische scholen? De indruk bestaat dat die kunnen leiden tot een verdeelde samenleving. Kinderen blijven door de afwijkende politiek-religieuze leer misschien toch aan de kant staan. In die zin zouden moslimscholen een sta-in-de-weg zijn voor integratie.

Hoe verder? Zijn we terecht beducht voor de effecten van meer Islamitische scholen? Hebben moslims geen recht op de Vrijheid van Onderwijs? Stellen we aanvullende eisen aan wat er onderwezen wordt, bijvoorbeeld door te eisen dat er burgerschapskunde op het rooster staat?

We spreken erover met Paul Cliteur (hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap in Leiden), Eppo Bruins (2e Kamerlid ChristenUnie), Elise Steilberg (publiciste en voormalig onderwijsbestuurder), Nourdin el Ouali (gemeenteraadslid van de Rotterdamse Islampartij NIDA) en Maurice Crul (onderwijssocioloog Vrije Universiteit) o.l.v. Wilfred Scholten (KRO-NCRV).

Beeld: ©Jasmin Merdan

Organisatie: Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag