Nl En print deze pagina

Do 6 oktober

 • Toegang
  Gratis
 • Aanvang
  15:00 uur
 • Café open
  14:00 uur
 • Zaal
  Oosterhuiszaal
Bestel kaarten
Terug naar overzicht

SSR Meillo-lezing

Vooroordelen

TAGS: Lezing

Op donderdag 6 oktober 2016 vindt in de Rode Hoed in Amsterdam de zesde SSR Meillo-lezing over de passie van het recht plaats. Ditmaal staan (onze eigen) vooroordelen centraal.

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Aldus artikel 1 van onze Grondwet. Niemand wil gediscrimineerd worden en uiteraard wil niemand van discriminatie beschuldigd worden. Toch worden wij regelmatig met onze eigen vooroordelen of die van een ander geconfronteerd. Meestal ongewild en vaak zelfs onbewust. Zijn vooroordelen nu argumenten van dwazen, aldus Voltaire? Of hebben we allemaal vooroordelen, zoals mr. Constantinus Bake (Nederlands advocaat en procureur 1856-1936) stelt? En kunnen en moeten we wat tegen dit (on)bewuste uitsluiten doen? Of hebben vooroordelen ook voordelen? En wat betekent dit dan voor opsporing, vervolging en rechtspraak? De zesde SSR Meillo-lezing belooft een interessante en inspirerende zoektocht te worden met vier bijzondere sprekers die u meenemen in hun passie voor het recht: 

 

persfotostienen1 vierkant

Drs. Petra Stienen
Publiciste, arabiste en lid van de Eerste Kamer. Was meer dan tien jaar o.a. als mensenrechtendiplomaat werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Zij publiceerde over vooroordelen in de Arabische wereld, maar ook in haar geboortewijk De Donderberg in Roermond. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Opzij, heeft columns in De Limburger en Oneworld en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. In februari 2012 won zij de ‘Vrouwen in de Media Award’. Stienen kreeg dit jaar de Aletta Jacobprijs voor haar vermogen de stem van vrouwen te versterken.

 

Philipse vierkant

Prof. dr. mr. Herman Philipse
Filosoof, jurist en atheïst. Hoogleraar aan het Onderzoeksinstituut voor Filosofie en Religiewetenschap, Universiteit Utrecht. Philipse is actief in het maatschappelijke debat. Hij heeft bekendheid gekregen door de uitgave van zijn Atheïstisch manifest (1995), door zijn polemieken over theologie en moraal en als columnist bij het televisieprogramma Buitenhof. Omdat Philipse zijn indertijd geschreven manifest eigenlijk ontoereikend vond om ieder godsbewijs te weerleggen, schreef hij een uitgebreide verhandeling ‘God in the Age of Science?’ Hij publiceerde ook over stereotypen en vooroordelen.

 

FernandoGuerrabeeldenenpui vierkant

Mr. Diederik Aben
Advocaat-generaal Hoge Raad der Nederlanden. Na voltooiing van de Raio-opleiding in 1993 heeft Diederik Aben zes jaar gewerkt als officier van justitie in Amsterdam. Vervolgens is hij drie jaar werkzaam geweest als advocaat-generaal bij het gerechtshof te Amsterdam. Aben is daarna overgestapt naar de zittende magistratuur en heeft van 2002 tot 2009 gewerkt als raadsheer en vicepresident in het gerechtshof te Amsterdam. Vanaf 2009 is hij advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Daarnaast geeft Aben met enige regelmaat lezingen aan verscheidene universiteiten in het land.

 

erik-akerboom-600x600

Drs. Erik Akerboom
Eerste hoofdcommissaris van politie. Als korpschef geeft Akerboom leiding aan de Nederlandse politie. Hij begon zijn politieloopbaan in Utrecht, waar hij diverse functies vervulde. Als districtschef gaf hij leiding aan het district Vecht en Venen en verder was hij hoofd Regionale Recherche Ondersteuning. Na zijn tijdelijke overgang naar de AIVD in 1998, waar hij directeur Democratische Rechtsorde was, volgde in 2003 zijn benoeming tot korpschef Brabant-Noord. Tussen 2009 en 2012 vervulde Akerboom de functie van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Tot aan zijn benoeming tot korpschef op 1 maart 2016 fungeerde Akerboom als secretaris-generaal van het Ministerie van Defensie.


Mr. Eva Meillo prijs
Jaarlijks wordt de mr. Eva Meillo prijs uitgereikt tijdens de lezing. De Mr. Eva Meillo stichting vraagt, door de toekenning van de prijs aandacht voor een project dat de verbondenheid van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie met de samenleving aantoont. Of voor een persoon/groep die door een journalistieke uiting het werk van het Openbaar Ministerie inzichtelijk maakt. Voor de Mr Eva Meillo prijs 2016 zijn genomineerd:

 - De Aanklagers - een vierdelige VARA documentairereeks, gemaakt door Danielle van Lieshout en Coen Verbraak

 - De gekooide recherche- Michiel Princen, Uitgave Prometheus/Bert Bakker

 - Kleine delicten - Rake klappen, een tweeluik gemaakt door Jaap van Hoewijk, Zeppers Film in samenwerking met VPRO

 - Met een klap van de hamer- Veerle Corstens en Marjet Wullin, Uitgave Boom Juridische Uitgevers

Juryvoorzitter Ankie Broekers-Knol maakt tijdens de Meillo-lezing de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 5000,- en de Mr Eva Meillo penning.


Aanmelden
Iedereen die geïnteresseerd is in recht en rechtspraak is op 6 oktober 2016 welkom van 15.00 - 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. Aanmelden voor de SSR Meillo-lezing is mogelijk via events@ssr.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Organisatie: SSR Studiecentrum Rechtspleging


Bel me terug Stel een vraag