Nl En print deze pagina

Vr 13 nov 2015

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Van Oorschot avond

TAGS: Literatuur

Vrijdag 13 november vindt de feestelijke presentatie plaats van de langverwachte biografie rondom Geert van Oorschot, vermaard uitgever, geschreven door Arjen Fortuin. Met onder anderen Willem Jan Otten, Mathijs Gomperts, Carel Alphenaar, Cas Enklaar.

Geert van Oorschot (1909–1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven.

Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal. Geert van Oorschot, uitgever is niet slechts een biografie, maar ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven. En natuurlijk een boek over de uitgever.

Natuurlijk zal de biograaf zelf tijdens deze avond aan het woord komen, daarnaast zullen dichters Willem Jan Otten en Mathijs Gomperts voordragen, violiste Myrthe Helder speelt een sonate van Bartók, actrice Linda van Dyck (o.v.) leest voor uit Mijn Tante Coleta en zullen Carel Alphenaar en Cas Enklaar fragmenten uit bovengenoemde roemruchte correspondentie. Ook zullen er filmfragmenten van Geert van Oorschot vertoond worden. De presentatie is in handen van Ester Naomi Perquin.

Organisatie: Uitgeverij Van Oorschot en SLAA i.s.m. Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag