Nl En print deze pagina

Di 8 apr 2014

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Filosofie in de Rode Hoed

De G8 van de filosofie

TAGS: Filosofie

Een avond over de filosofische canon voor de 21ste eeuw. Wie moet er plaatsnemen in deze canon? Wie zijn de grote namen in de filosofie vandaag de dag? Onder leiding van Maarten Doorman.

De aanleiding van deze avond is tweeledig.

Ten eerste komen acht van de belangrijkste filosofen ter wereld in het kader van de G8 van de Filosofie naar Nederland op 18 april. Dat doet de vraag rijzen: wie zijn de grote namen in de filosofie vandaag de dag? Waarom komen ze boven drijven, en worden ze over 50 jaar nog gelezen?

Ten tweede verschijnt dan een geheel herziene en aangevulde druk van Filosofen van deze tijd van Maarten Doorman en Heleen Pott waaraan u een bijdrage heeft geleverd. Daarin staan kleine monografieën van een dertigtal hedendaagse filosofen die de afgelopen halve eeuw de agenda hebben bepaald.
Het is na decennia postmodernisme misschien niet meer vanzelfsprekend om van een canon te spreken, aan de andere kant is die onmisbaar voor het onderwijs en voor een gemeenschap die zich kritisch wil verhouden tot haar intellectuele verleden. Een van de vragen is nu, of het niet ook tijd wordt filosofen uit zo’n canon te verwijderen als hun betekenis afneemt en wie dat dan zouden moeten zijn. En hoe zou zo’n canon eruit moeten zien?

Een zestal sprekers geeft een korte inleiding van 7 minuten over ‘hun denker’ en waarom hij of zij een plaats in de canon moet hebben. Aansluitend wordt er door de sprekers onder leiding van Maarten Doorman gediscussieerd over de mogelijkheid en de beperkingen van een filosofische canon.

Met:
Annemie Halsema over Judith Butler
Heleen Pott over Peter Sloterdijk
Tsjalling Swierstra over Bruno Latour
Gijs van Oenen over Slavoj Zizek
Monica Meijsing over Daniel Dennett
Marli Huijer over Zygmunt Bauman


 

 

Organisatie: Filosofie Magazine, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker i.s.m. Rode Hoed


Bel me terug Stel een vraag