Nl En print deze pagina

Vr 19 apr 2013

  • Zaal
    Oosterhuiszaal
  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden
 
Terug naar overzicht

Derde Kousbroeklezing door Tijs Goldschmidt

Vis in bad

TAGS: Lezing

Op vrijdag 19 april spreekt de schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt de derde Kousbroeklezing uit met de titel Vis in bad.  

De meeste dieren werken periodiek hard, maar er wordt ook veel gelummeld, gehangen en niets gedaan. Hoe kunnen ze zich dat permitteren? Hebben ze 'vrije tijd' of zijn ze schijnvrij? Een beschouwing over zonnetijd, innerlijke tijd, sociale tijd en vooral vrije tijd bij dieren inclusief de mens.

Tijs Goldschmidt is essayist en bioloog. Zijn bekendste boek is Darwins Hofvijver. Hij publiceerde ook verschillende essaybundels. Hij is advisor aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en gastschrijver van de UvA-Artisbibliotheek (Bijzondere Collecties). In 2004 was hij een van VPRO's zomergasten.

Na de lezing wordt het filmpje Blafmiauw vertoond, 25 jaar geleden gemaakt voor de VPRO-televisie door Lien Heyting en Joyce Roodnat, naar een scenario van Rudy Kousbroek. Ten slotte wordt een dierenlied ten gehore gebracht, geschreven door Mensje van Keulen, geïnspireerd op de door Kousbroek gekoesterde oud-Hollandse liedjes uit de klassieke bundel Kun je nog zingen, zing dan mee.

Moderatie: Maarten Asscher


De Kousbroek-lezing wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en Stichting LIRA.

Organisatie: Rode Hoed in samenwerking met De Gids, Uitgeverij Augustus en NRC Handelsblad


Bel me terug Stel een vraag