Nl En print deze pagina
Volkskrant op zondag

Volkskrant op zondag

Eens per maand organiseert de redactie van de Volkskrant samen met de Rode Hoed een debat naar aanleiding van de actualiteit. Met bekende gasten en onder leiding van redacteuren en vaak ingeleid door één van de vaste columnisten van de krant. 

Programma

Zondag 04 maart 2018: Arjan Peters met schrijvers

Hoe schrijf je als auteur over je familie, naaste vrienden en vriendinnen? Wat zijn de hindernissen die je moet overwinnen, waar liggen de valkuilen? Aan de vooravond van de Boekenweek stelt Arjan Peters, literair criticus van de Volkskrant, deze en andere vragen aan Jan Cremer. Ook te gast: Marjolijn van Heemstra, theatermaker en schrijver. Over haar familiegeheim schreef zij het spraakmakende En we noemen hem.

 

Zondag 11 februari 2018: Politieke nieuwkomers over segregatie

Op zondagmiddag 11 februari geven we het woord aan vijf potentiële nieuwe raadsleden. Wat zijn de plannen en ideeën van deze nieuwkomers? Met medewerking van Hala Naoum Néhmé (VVD), Sylvana Simons (Bij1), Mourad Taimounti (Denk), Imane Nadif (GroenLinks) en Hülya Kat (D66). Gespreksleiding: Tjerk Gualthérie van Weezel, Volkskrant-redacteur en stadsverslaggever.

 

Zondag 14 januari 2018: Columnistenmarathon

Volkskrant hoofdredacteur Philippe Remarque presenteert de marathon waarin de columnisten en cartoonisten van de Volkskrant hun blik geven op 2018. Vrolijk, somber, scherp, afwisselend, meeslepend, voorspellend of anderszins. Met medewerking van onder anderen: Arthur van Amerongen, Johnny Ceres jr, Jean-Pierre Geelen, Jos Collignon, Arjan Peters, Asha ten Broeke, Eva Hoeke en Paul Onkenhout.

 

Zondag 10 december 2017: Over de Brexit - wegens omstandigheden geannuleerd 

Aan het verstandshuwelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa komt met de Brexit een einde. De onderhandelingen over de scheiding zitten muurvast. Volkskrant-redacteur Martin Sommer spreekt met betrokkenen en kenners over hoe dit gaat aflopen. Onder hen: Patrick van IJzendoorn. Hij schreef Koel Brittannië en komt voor deze gelegenheid naar de Rode Hoed om te spreken over het land waar hij voor de Volkskrant correspondent is.

 

Zondag 12 november 2017: Man, vrouw, macht en seks

Rutte III telt te weinig vrouwen en de MeToo-discussie loopt hoog op. Gaat het wel goed met de Nederlandse vrouw? En wat is er aan de hand met de Nederlandse man? Moeten de omgangsregels tussen man en vrouw worden aangescherpt? De werkvloer is dé datingsite bij uitstek voor man en vrouw, maar hoe ga je om met het grijze gebied tussen gewenste en ongewenste toenadering? Debat met: Lilliane Ploumen, Sander Schimmelpenninck, Bram Buunk, Daniela Hooghiemstra, Jolande Withuis. Column van Wilma de Rek

 

Zondag 15 oktober 2017: Van Rutte II naar Rutte III

Het kabinet van VVD en PvdA vertrekt. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie treedt aan. Een terugblik met Jet Bussemaker, vertrekkend PvdA-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Over leenstelsel, lerarentekort en de opstand in het basisonderwijs. Aansluitend discussie over het nieuwe regeerakkoord. Met Sandra Phlippen, Geerten Waling, Jan van de Beek, Tom van der Meer. Met een column van Elma Drayer. Gespreksleiding: Remco Meijer

 

Zondag 10 september 2017: Max Pam 40 jaar columnist

Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn grote roman Leviathan of het hart in de steen een middag met columnist en schrijver Max Pam, collega’s en vrienden. Peter Buwalda zal het gesprek aangaan met schrijver en columnist Max Pam. Afgelopen 40 jaar schreef hij onder andere columns voor Het Parool, De Volkskrant, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Met gesproken columns van Jaap Cohen, Jeroen Henneman, Theodor Holman, Daniela Hooghiemstra, Willem Melching, Nelleke Noordervliet, Kristofer Schipper, Hans Teeuwen en H.L. Wesseling.

Gespreksleiding Martin Sommer.


Zondag 14 mei 2017: Mein Kampf: het niet langer verboden boek

Vorig jaar kwam de wetenschappelijke editie van Mein Kampf in Duitsland uit, die een geweldig succes werd. Aan een nieuwe Nederlandse vertaling wordt gewerkt. Na zeventig jaar verkoopverbod lopen de emoties bij voorbaat hoog op. Historicus Ewoud Kieft schreef Het verboden boek, zojuist verschenen. Daarin werpt hij de vraag op hoe het kan dat miljoenen Europeanen zich door deze bijbel van het nationaalsocialisme hebben aangetrokken gevoeld.

Gespreksleiding Martin Sommer.


Zondag 2 april 2017: Turbulent Turkije

Spanningen in de Turkse gemeenschap, ongehoorde diplomatieke incidenten, scheldpartijen vanuit Ankara. De aanloop van het referendum waarbij president Erdogan nieuwe volmachten wil verwerven, is ook aan Nederland niet ongemerkt voorbij gegaan. Over instabiliteit aan Europa's zuidflank en politiek als export product.

Een debat met o.a.: oud-correspondent en columnist Erdal Balci, Turkije-kenner Lily Sprangers, advocaat en lid van de Raad voor Turken in het Buitenland Ejder Köse. SP-Kamerlid Sadet Karabulut en schrijfster en journalist Betsy Udink.

Gespreksleiding Paul Brill.


Zondag 12 maart 2017: Zes runners up drie dagen voor de verkiezingen.

Krijgt Nederland Rutte III of wordt alles anders? Welk Nederland staat de grootste politieke partijen, naar huidig zeteltal in de Tweede Kamer, voor ogen? 

Interviews en debat met de zes nummers twee van de kandidatenlijsten: Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Khadija Arib (PvdA), Renske Leijten (SP), Mona Keijzer (CDA), Fleur Agema (PVV) en Stientje van Veldhoven (D66).

Gespreksleiding: Remco Meijer en Martin Sommer.

Met een column van Hans Wansink.


Zondag 12 februari 2017: Een kwart eeuw Palmen.

Ze won met Jij zegt het de Libris Literatuur Prijs 2016. Ze is auteur van het Boekenweekessay 2017 met de titel De zonde van de vrouw. En Connie Palmen is een kwart eeuw schrijfster.

Al die tijd werd zij gevolgd door Volkskrant-criticus Arjan Peters, soms geïrriteerd maar altijd geïntrigeerd. Alle reden voor een prettig gesprek.

Met gastcolumns van journalist/uitgever Reinjan Mulder, over de bijzondere lancering van De Wetten in 1991, en schrijfster Nina Polak.


Zondag 15 januari 2017: De honderste Volkskrant op Zondag: Columnisten- en cartoonistenmarathon.

Hoofdredacteur Philippe Remarque presenteert de derde nieuwjaarsmarathon waarin de columnisten en cartoonisten van de Volkskrant hun blik geven op 2017. Vrolijk, somber, scherp, afwisselend, meeslepend, voorspellend of anderszins.

Met medewerking van o.a.:
Ariejan Korteweg, Jean-Pierre Geelen, Jasper van Kuijk, Elma Drayer, Aaf Brandt Corstius, Tonie Mudde, Martijn van Calmthout, Asha ten Broeke, Willem Vissers, Aleid Truijens , Frank Kalshoven, Heleen Mees, Sheila Sitalsing, Paul Onkenhout, Marjan Slob, Caspar Janssen, Bas van der Schot, Peter de Wit, Jan Rothuizen en Stefan Verwey.


Zondag 11 december 2016: Over rood.

Vrijdagmiddag 9 december wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker is van de PvdA. Hoe kijken oud-fractievoorzitters terug op de interne strijd? Wat zijn hun verwachtingen voor de campagne van de partij en de verkiezingen op 15 maart? 

Met medewerking van (onder voorbehoud): Ed van ThijnWim MeijerJacques WallageAd MelkertJeltje van NieuwenhovenMariëtte HamerJob Cohen en Jeroen Dijsselbloem. De nieuwe lijsttrekker houdt onze uitnodiging tot na zijn uitverkiezing in beraad.

Gespreksleiding Remco Meijer en Martin Sommer.


Zondag 13 november 2016: Nederland Lobbyland.

Op het Binnenhof wordt niets besloten zonder lobbyisten. Ze beïnvloeden ambtenaren, Kamerleden en bewindspersonen. Is dat erg? Is lobbyen een substantieel bestanddeel van de polderdemocratie, of corruptie in een net jasje?

Debat met Lea Bouwmeester (PvdA-Kamerlid), Femke Halsema (voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg, oud-partijleider GroenLinks), Niek Jan van Kesteren (CDA-senator, voorheen directeur VNO-NCW) en Coen Sleddering (senior adviseur public affairs). Vooraf een interview met Volkskrant-journalisten Eline Huisman en Ariejan Korteweg, auteurs van Lobbyland. De geheime krachten in Den Haag. Gespreksleiding: Laura de Jong en Remco Meijer.

 

Zondag 9 oktober 2016Het spel en de knikkers.

Hoe verdient Nederland straks zijn geld? Waar halen we in de toekomst onze economische groei vandaan? Of mag het allemaal wel een onsje minder, met onze groeiobsessie? 

Daarover debatteert Volkskrant-columnist Frank Kalshoven – wiens column 'Het spel en de knikkers' dit jaar zijn twintigste verjaardag viert – met: Sadet Karabulut (SP), Barbara Baarsma (Rabobank), Harold Goddijn (TomTom) en Michaël van Straalen (voorzitter MKB Nederland). 

Met een column van de winnaar van de lezerswedstrijd 'Schrijf zelf maar eens een knikker'. 

Gespreksleiding: Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant. 

 

Zondag 11 september 2016: CLINTON VS TRUMP.

De race naar het presidentschap in Amerika gaat zijn eindfase in. Wint voor het eerst een vrouwelijke kandidaat? Of gaat Trump toch Clinton verslaan? Is dat erg? En wat betekent de uitslag voor Nederland?

Interview door Paul Brill met Ivo Daalder, van oorsprong Nederlands politicoloog, nu verbonden aan de Chicago Council on Global Affairs, tussen 2009 en 2013 VS-ambassadeur bij de NAVO.

Aanluitend debat over de hitte van de strijd met oud-correspondenten Arie Elshout (de Volkskrant), Charles Groenhuijsen (ex-NOS, auteur Iedereen houdt van mij, over Trump) en Twan Huys (Nieuwsuur, auteur De Clintons) en met een terugblik op 11 september, die dag 15 jaar geleden.

Gespreksleiding: Philippe Remarque, hoofdredacteur de Volkskrant.

 

 
Bel me terug Stel een vraag