Nl En print deze pagina
Nieuw Licht

Nieuw Licht

Nieuw Licht is  een filosofische pamflettenreeks, waarin de scherpste hedendaagse denkers een vraag behandelen uit de klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als De Beauvoir, Huizinga, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles.

Frank Meester en Coen Simon over Nieuw Licht:

 

 

Programma

14 september 2016: Nieuw Licht: Onbehagen. Bas Heijne over de beschaafde mens.

In het pamflet Onbehagen legt NRC-columnist Bas Heijne onze beschaving op de sofa en stelt vast: ‘Het wereldbeeld waarmee ik opgroeide is op een fundamentele manier achterhaald. En niet alleen het wereldbeeld – ook mijn beeld van de mens.’

Waar komt het wijdverbreide onbehagen in onze cultuur vandaan? Met de hulp van de grootmeester van het onbehagen, Sigmund Freud, werpt Heijne een ontluisterend nieuw licht op de huishouding van onze beschaving. Een avond over Freud en het kwaad in de cultuur.

Met medewerking van Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en Iki Freud, psychoanalitica.

 

 

2 november 2016: Nieuw Licht: op media, journalistiek en kijkcijfers. The medium kills the message.

Journalisten zijn vandaag de dag door de komst van het internet hun 'monopolie' op de 'openbaarheid' aan het verliezen, stelt Pieter van den Blink in het pamflet The medium kills the message vast.

De digitalisering biedt zoveel mogelijkheden tot communicatie voor journalisten en niet-journalisten dat het moeilijker wordt om het journalistieke geluid nog te onderscheiden in die maatschappelijke conversatie. Met behulp van een van de grootste sociologen van de twintigste eeuw, Pierre Bourdieu, zocht en vond Pieter van den Blink antwoord op de vraag: hoe houden we journalist en niet-journalist überhaupt nog uit elkaar?

Te gast zijn Ernst-Jan Pfauth (medeoprichter De Correspondent) en Miriam Rasch (filosoof en literatuurwetenschapper) en natuurlijk Pieter van den Blink.

 


7 december 2016: Nieuw Licht: De mythe van de gemaakte vrouw. Op het feminisme.

Met Ewald Engelen. Meer informatie volgt.

 

11 januari 2017: Nieuw Licht: Ik kom in opstand, dus wij zijn. Op het verzet in de kunst.

Met Eva Rovers. Meer informatie volgt.

 
Bel me terug Stel een vraag