Nl En print deze pagina
Nieuw Licht

Nieuw Licht

Nieuw Licht is een filosofische pamflettenreeks, waarin de scherpste hedendaagse denkers een vraag behandelen uit de klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als De Beauvoir, Huizinga, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles.

Frank Meester en Coen Simon over Nieuw Licht:

 

 

Programma

14 september 2016: Nieuw Licht: Onbehagen. Bas Heijne over de beschaafde mens.

In het pamflet Onbehagen legt NRC-columnist Bas Heijne onze beschaving op de sofa en stelt vast: ‘Het wereldbeeld waarmee ik opgroeide is op een fundamentele manier achterhaald. En niet alleen het wereldbeeld – ook mijn beeld van de mens.’

Waar komt het wijdverbreide onbehagen in onze cultuur vandaan? Met de hulp van de grootmeester van het onbehagen, Sigmund Freud, werpt Heijne een ontluisterend nieuw licht op de huishouding van onze beschaving. Een avond over Freud en het kwaad in de cultuur.

Met medewerking van Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en Iki Freud, psychoanalitica.

 

 

2 november 2016: Nieuw Licht: op media, journalistiek en kijkcijfers. The medium kills the message.

Journalisten zijn vandaag de dag door de komst van het internet hun 'monopolie' op de 'openbaarheid' aan het verliezen, stelt Pieter van den Blink in het pamflet The medium kills the message vast.

De digitalisering biedt zoveel mogelijkheden tot communicatie voor journalisten en niet-journalisten dat het moeilijker wordt om het journalistieke geluid nog te onderscheiden in die maatschappelijke conversatie. Met behulp van een van de grootste sociologen van de twintigste eeuw, Pierre Bourdieu, zocht en vond Pieter van den Blink antwoord op de vraag: hoe houden we journalist en niet-journalist überhaupt nog uit elkaar?

Te gast zijn Ernst-Jan Pfauth (medeoprichter De Correspondent) en Miriam Rasch (filosoof en literatuurwetenschapper) en natuurlijk Pieter van den Blink.

 


7 december 2016: Nieuw Licht: De mythe van de gemaakte vrouw. Op het feminisme.

Dat de emancipatie van de vrouw nog niet is voltooid, behoeft geen betoog. In alle statistieken legt zij het af tegen hem. Hoeveel feministische golven zijn er nog nodig om die ongelijkheid ongedaan te maken? Of zit het feminisme zichzelf in de weg?

Wat zegt het over het feminisme dat iemand als de Amerikaanse comédienne Amy Schumer (de jonge vrouw met 'de mond van een vrachtwagenchauffeur') het nieuwe feministische icoon wordt genoemd? Wat zegt het over de emancipatie dat actrice Halina Reijn hoge hakken en botox ziet als het nieuwe feminisme? Is er een nieuw feminisme op komst of gaat er achter de term een heel andere maatschappelijke machtsverhouding schuil?

Simone de Beauvoir schreef in De tweede sekse (1949) dat je niet als vrouw wordt geboren, maar tot vrouw wordt gemaakt. Ewald Engelen laat zien hoe vrouwen elkaar onder het mom van feminisme tot vrouw maken.

Te gast zijn: Ewald Engelen (hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam), Femke Halsema (voormalig politica, tegenwoordig bestuurder en auteur) en Hasna El Maroudi (Nederlands publiciste van Marokkaanse afkomst, redacteur bij Joop.nl, columnist bij Opzij en in het verleden columns voor o.a. e-zine Spunk)

 

 

11 januari 2017: Nieuw Licht: op verzet. Eva Rovers over de opstandige mens.

Wat is er nog over van 'de opstandige mens', waarover Albert Camus schreef in De mens in opstand (1951). Ondanks het enorme bereik van sociale media, slagen hashtag-revoluties zoals de Arabische Lente en Occupy er niet in om structurele veranderingen te bewerkstelligen.

In Ik kom in opstand, dus wij zijn roept Eva Rovers op tot verzet buiten onze digitale comfortzone. Echt verzet. Eva Rovers gaat hierover in gesprek met kunstenaar Tinkebell en cultuurfilosoof en dichter Maarten Doorman. Onder leiding van Frank Meester en Coen Simon.

 

 

 
Bel me terug Stel een vraag