Nl En print deze pagina
Lezingen Rode Hoed

Lezingen Rode Hoed

De Rode Hoed heeft een lange geschiedenis van publiekelijk spreken. Vele bijzondere lezingen vinden hier plaats en deze traditie wordt nog altijd voortgezet.

Programma

februari 2018: Kees Fenslezing

Kees Fens (1929-2008) gold en geldt voor velen als de belangrijkste Nederlandse criticus en essayist van de tweede helft van de vorige eeuw. Om de inzet en de belangrijkste thema's uit zijn literair-kritische en cultuurhistorische werk levend te houden organiseert de Kees Fens Stichting samen met de Volkskrant jaarlijks een Kees Fens-lezing.

Meer info over dit programma volgt nog. 

17 september 2017: Abel Herzberglezing door Khadija Arib

Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 in samenwerking met Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989). Op zondag 17 september spreekt Kamervoorzitter Khadija Arib de 28ste Abel Herzberglezing uit. De lezing gaat over hoe we zorgvuldig kunnen omgaan met de waarden van ons huidige democratische stelsel.

Klik hier voor meer info. 

4 september 2017: Elsevier/H.J. Schoo-lezing met Sybrand Buma. 

Sybrand Buma (1965) houdt de publiekslezing op uitnodiging van de redactie van Elsevier Weekblad, die de lezing jaarlijks organiseert aan het begin van het politieke seizoen. De H.J. Schoo-lezing is genoemd naar H.J. Schoo, de in 2007 overleden voormalige hoofdredacteur van Elsevier, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en uitgever van Vrij Nederland en Opzij

Vorig jaar werd de H.J. Schoo-lezing gehouden door minister Edith Schippers. Eerdere sprekers waren onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en premier Mark Rutte

Klik hier voor meer info.

7 april 2017: Zevende Kousbroeklezing door Maarten Asscher: 'De geboorte van een ruïne'

De belofte van de fotografie is dat die de tijd stil kan zetten en het verleden kan laten herleven. Dat alleen al verklaart de fascinatie die juist schrijvers voor deze techniek aan de dag leggen. In zijn lezing gaat essayist, boekhandelaar en columnist Maarten Asscher op zoek naar de literaire en historische krachten die dat beloftevolle potentieel van een foto kunnen vervolmaken. Daar komen oorlogen, veldslagen en ruïnes bij kijken, en veel foto's.

Klik hier voor meer info.

9 mei 2017: De Gidslezing door Ben Lerner

De Amerikaanse schrijver, dichter en essayist Ben Lerner (1979) is een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. Op 9 mei was hij bij ons te gast in Amsterdam voor de Gidslezing. Lerner onderzoekt de magie en het onvermogen van taal door middel van het literaire fenomeen van de ekphrasis - de uitgebreide beschrijving van een kunstwerk in tekst. Wat gebeurt er als je een schilderij beschrijft? Hoe verhouden de beschrijving en het kunstwerk zich tot elkaar?

Klik hier voor meer info. 
Bel me terug Stel een vraag