Nl En print deze pagina
Fast feminism - essayclub

Fast feminism - essayclub

Weten we wel genoeg van de grote feministische denkers en literatuur? Van de invloedrijke ideeën die feministisch denken en doen gevormd hebben? Wil je ook je kennis verstevigen en uitwisselen, maar heb je geen tijd voor Gender Studies? Tijdens deze essayclub worden in drie avonden een selectie belangrijke feministische teksten gelezen en besproken. Met intersectionele Uitgeverij Chaos en feministisch collectief De Bovengrondse.

Data: 6 april, 24 april en 28 mei 2018

Veel feministische werken zijn dik, zwaar en niet altijd even toegankelijk. Gelukkig is het essay (overgewaaid uit de VS) ook bij ons in opmars: The Mother of All Questions van Rebecca Solnit dit jaar op de lekkerwegleestafel van AKO terecht - een paar jaar geleden ondenkbaar. In deze Essayclub kiezen we uit korte teksten, die feministische concepten op heldere wijze uiteenzetten. Schrijfsters die op eigen en leesbare wijze naar thema’s van hun tijd kijken én ons, de lezer, leren hoe dat zelf te doen. Kortom, in krachtige taal een interessant en emanciperend idee uitleggen: fast feminism.

Uitgeverij Chaos en De Bovengrondse hebben drie indrukwekkende essays geselecteerd - we lezen ze vooraf en bespreken ze samen, aan de hand van onderzoekende vragen. Niet moeilijk, wel actief. Uitgevers Yaël van der Wouden en Sayonara Stutgard helpen ons de tekst lezen en begrijpen en begeleiden het gesprek.

Vrijdag 6 april: Een kamer voor jezelf van Virginia Woolf
klik hier voor meer info en kaarten
Over het belang van de intellectuele ontwikkeling van vrouwen en het verleden. 

Dinsdag 24 april: Men explain things to me van Rebecca Solnit & Cat Person van Kristen Roupenian
klik hier voor meer info en kaarten
Over mansplaining, #metoo en het heden. 

Maandag 28 mei: We Should all be Feminists van Chimamanda Ngozi Adichie
klik hier voor meer info en kaarten
Over (gebrek aan) feminisme in Nigeria en de toekomst.

 
Bel me terug Stel een vraag