Nl En print deze pagina
Dienst voor ongelovigen

Dienst voor ongelovigen

Vier keer per jaar, ter gelegenheid van de wisseling van de seizoenen, organiseert de Rode Hoed in samenwerking met zangeres en theatermaakster Ricky Koole een jonge, eigenzinnige dienst. In de drukte van de stad sta je één uur stil bij wat je belangrijk vindt.

Met een inspirerende preek door een bekende spreker – eerder waren onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Boris van der Ham en Arjen Lubach te gast, Acteurs lezen gedichten en teksten. Het koor onder leiding van dirigente Maartje Meijer zingt pop, soul en traditionals en er is muziek van topmuzikanten, onder meer uit het Kyteman Orchestra. Ga zitten en laat je raken!

Ricky Koole over wat haar tot deze diensten bewoog: "Ik heb regelmatig kerkdiensten bezocht waar een mooi koor is en sprekers die je aan het denken zetten. Maar die gaan uiteindelijk altijd over God, over het geloof of over de oplossing vinden in het hiernamaals. Aangezien ik niet geloof – of als ik geloof dan ook meteen in alles – vind ik het moeilijk als er een God wordt geplaatst boven alles. Ik voel me dan ook niet geroepen om mee te zingen. Ik stel nu diensten samen waarbij je als niet-gelovige naar hartenlust kunt meezingen. Ook gelovigen kunnen dat, volgens mij, prima."

Dit programma vond voorheen plaats in De Nieuwe Liefde. Vanaf september 2017 vinden de diensten plaats in de Rode Hoed.

 

Woensdag 20 juni 2018: Begin van de Zomer
Klik hier voor meer info en kaarten.

 

Woensdag 21 maart 2018: Begin van de Lente
Klik hier voor meer info en kaarten.

Multidisciplinair kunstenaar Neske Beks houdt de preek. 'Wat ik zo fijn vind aan verbeelding en fictie, is dat het mij troost. Echt troost, zoals een fles wijn me troost. Op papier creëer ik families die ik had willen hebben, een wereld waar ik had willen zijn en waarin ik kan lopen. Ik ben dol op kunstenaars die andere werelden creëren waar ik mezelf in kan verliezen. In verhalen kan ik wonen.'

 

Woensdag 20 december 2017: Begin van de Winter
Klik hier voor meer info.

Jan Drost (1975) houdt de toespraak. Hij is schrijver, filosoof en muzikant. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij treedt op met het muzikale theatercollege Plato Was Een Spice Girl en is verbonden aan The School of Life. Hij schrijft voor verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Filosofie Magazine. Eerder verscheen van hem Het romantisch misverstand (2011) en Denken helpt (2015).

Jan Drost door Sacha de Boer.png 


Maandag 18 september 2017: Begin van de Herfst

Klik hier voor meer info.

De preek wordt gehouden door psychiater Glenn Helberg (Willemstad, 1955), gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en psychiatrie van niet-westerse culturen. Hij geeft veel workshops en colleges over (seksuele) diversiteit, culturele psychiatrie, racisme, vaderschap en criminaliteit. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau, was in 2017 lijstduwer van Artikel 1 en afgelopen seizoen bij Zomergasten. Vanavond spreekt hij over elkaar zien zonder vooroordelen en vond hij inspiratie bij een gedicht van Neeltje Maria Min, Voor wie ik liefheb wil ik heten.  

Glenn-Helberg-1 - fotograaf John Samsom
Bel me terug Stel een vraag