Nl En print deze pagina
Bert Keizer kiest

Bert Keizer kiest

Bert Keizer treedt in het seizoen 2016-2017 op als gastcurator van de Rode Hoed. Keizer is arts, filosoof, schrijver en columnist van o.a. dagblad Trouw. Daarnaast is hij medewerker van de Levenseindekliniek en treedt hij veelvuldig op in de media in de discussies over euthanasie en dementie. In de vijf programma's van zijn hand staan niettemin schoonheid en waarheid centraal. Hoe kleuren literatuur, wetenschap, filosofie, muziek en religie ons wereldbeeld? 

Dit zijn de vijf programma's die hij heeft samengesteld.

Maandag 19 september 2016: Bert Keizer kiest: Simon Carmiggelt.

Hij was Nederlands meest begaafde 'stukkies-schrijver', een heldhaftige sociaal democraat, moeizame drinker en geestelijk vader van vele hedendaagse columnisten. Een avond over zijn literaire meesterschap, zijn huwelijk, zijn drank en zijn 'discipelen'. 

Met: biograaf Henk van Gelder, columniste en liefhebbers Sylvia Witteman en Frits Abrahams en Bert Keizer. Natuurlijk treedt Carmiggelt zelf op in zijn gefilmde Kronkels. Niña Weijers leest en bespreekt Carmiggelt. Clairy Polak leidt de avond.

 

Dinsdag 22 november 2016: Bert Keizer kiest: medische vooruitgang gaat over lijken.

Je kunt geen omelet maken zonder eieren te breken. In de geneeskunde jubelen ze al jaren over de omelet, maar dit keer kijken we eens naar de gebroken eieren. Gastcurator Bert Keizer koos als tweede programma voor een avond over de spaanders van de vooruitgang in de medische wetenschap.

De heupkop-vervanging, de hartchirurgie, de chemotherapie, het ging allemaal niet vanzelf. De weg naar een succesvolle behandeling is geplaveid met mensenoffers die gebracht worden in het land van de chemo en de experimentele chirurgie. Hoe ging het toen, vijftig jaar geleden bij de eerste harttransplantatie en de lobotomie? En hoe gaat het nu? In welke opzichten blijft geneeskunde een beschadigende bezigheid?

Te gast zijn Anno van der Tol (medisch historicus, gepensioneerd longchirurg), Mariska Koster (Sr. Medisch Adviseur bij Zilveren Kruis/Achmea), Noortje Jacobs (medisch historicus, onderzoeker), Hans van Santen (huisarts en hoofdredacteur Medisch Contact) en Bert Keizer (arts en filosoof). Met Daan Roovers als moderator.

 

.. januari 2017: Bert Keizer kiest: de grote Plato-avond: religie voor ongelovigen

Plato, de briljante leerling van Socrates, schetste het aanlokkelijskte visioen dat de filsofie heeft voortgebracht. Zoekend naar het antwoord op de vraag wat er nou eigenlijk zo belangrijk is in het leven ontdekte Plato het mooiste luchtkasteel ooit waargenomen, maar zodra hij zijn verrekijker iets beter wilde instellen was het visioen voorgoed uit de lucht verdwenen. En voor altijd in ons hart verankerd. Plato's idee dat er iets eeuwigs bestaat dat zich boven de wereld bevindt en dat deze wereld beademt, zin geeft zelfs, is een van de moeilijkst te overwinnen eigenaardigheden van het menselijk denken.

Meer informatie over data en gasten volgt. 

 

..maart 2017: Bert Keizer kiest: de Sixties met Café Classique.

Wat was er, behalve Woodstock en Jimi Hendrix, nog meer te horen? Muziek, voordrachten, literatuur en kunst uit de jaren zestig. Waar kwam het vandaan? Wat leverde het op? Waar zijn de oude hippies nu? En zijn we bijna van ze af?

Met: Bert Keizer i.s.m. Stichting Muziek buiten de Concertzaal.

Meer informatie over data en gasten volgt. 


..mei 2017: Bert Keizer kiest: roeren in de ziel

Psychiater Damiaan Denys behandelt angststoornissen met Deep Brain Stimulation. Bij depressies daarentegen werkt juist medicatie erg goed: maar zowel antidepressiva als placebo's lijken ongeveer evengoed te helpen. En bij ernstige depressie behoort ook de elektroshock nog altijd tot de therapeutische mogelijkheden. Wat heeft de psychiatrie, na jarenlange ervaring met deze nieuwe technieken, ons inmiddels te vertellen over de chemie en de bedrading van de ziel?

Geest versus lichaam: zijn we er nu eindelijk uit?

Meer informatie over data en gasten volgt. 

 

 
Bel me terug Stel een vraag