Nl En print deze pagina
Over de Rode Hoed

Over de Rode Hoed

De Rode Hoed is door Huub Oosterhuis opgericht als centrum voor religie, zingeving en poëzie en verlegde de aandacht in het  tweede decennium van zijn bestaan naar het maatschappelijk debat. De laatste jaren heeft de Rode Hoed zich ontwikkeld tot een breed geprogrammeerd onafhankelijk cultureel debatcentrum, waarin ook nog wekelijks kerkdiensten worden gehouden.

Het is gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Een rood hoedje in de gevel  herinnert aan de aanvankelijke bestemming van het pand: een hoedenmakerij.  In de tuin verrees in de zeventiende eeuw een Remonstrantse Schuilkerk,  die tot in de jaren vijftig dienst deed.  

De Rode Hoed organiseert debatten, lezingen, symposia, literaire- en muzikale programma’s voor een breed publiek en verhuurt ter financiering van de eigen programmering zalen voor zowel congressen, zakelijke en  feestelijke bijeenkomsten. Met zijn debatten is de Rode Hoed kritisch volger en aanjager van de maatschappelijke en politieke discussie. De Rode Hoed streeft naar verkennende en verbindende debatten waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan. 

We verleiden tegenstanders tot een debat dat beide partijen te denken geeft, we verkennen de tijdsgeest, we brengen jongeren in contact met literatuur, muziek en filosofie. Tot onze grote vreugde bleven de afgelopen jaren de bezoekersaantallen stijgen en weten ook heel veel mensen van buiten Amsterdam onze oudste nog bewaarde schuilkerk te vinden.

De Rode Hoed zoekt voor het maken van zijn programma's samenwerking met mediapartners  als de Volkskrant, Trouw, Elsevier, Filosofie Magazine, en de NCRV, maar ook met ForumC, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en de Stichting Muziek buiten de Concertzaal. 

 

 

 
Bel me terug Stel een vraag