Nl En print deze pagina

Geschiedenis van de Rode Hoed

De Rode Hoed is door Huub Oosterhuis opgericht als centrum voor religie, zingeving en poëzie en verlegde de aandacht in het  tweede decennium van zijn bestaan naar het maatschappelijk debat. De laatste jaren heeft de Rode Hoed zich ontwikkeld tot een breed geprogrammeerd onafhankelijk cultureel debatcentrum, waarin ook nog wekelijks kerkdiensten worden gehouden
Het is gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Een rood hoedje in de gevel herinnert aan de aanvankelijke bestemming van het pand: een hoedenfabriek. In de tuin verrees in de zeventiende eeuw een Remonstrantse Schuilkerk, die tot in de jaren vijftig dienst deed.  
De Rode Hoed organiseert debatten, lezingen, symposia, literaire- en muzikale programma’s voor een breed publiek en verhuurt ter financiering van de eigen programmering zalen voor zowel congressen, zakelijke en feestelijke bijeenkomsten.

Met zijn debatten is de Rode Hoed kritisch volger en aanjager van de maatschappelijke en politieke discussie. De Rode Hoed streeft naar verkennende en verbindende debatten waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan.

We verleiden tegenstanders tot een debat dat beide partijen te denken geeft, we verkennen de tijdsgeest, we brengen jongeren in contact met literatuur, muziek en filosofie.
Tot onze grote vreugde bleven de afgelopen jaren de bezoekersaantallen stijgen en weten ook heel veel mensen van buiten Amsterdam onze oudste nog bewaarde schuilkerk te vinden.

De Rode Hoed zoekt voor het maken van zijn programma's samenwerking met mediapartners als de Volkskrant, Trouw, Elsevier, Filosofie Magazine, en de NCRV, maar ook met ForumC, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en de Stichting Muziek buiten de Concertzaal.

Spreekstoel_van_onderen_genomen.jpg 20-wbRODEHOED-DEBAT058.jpg lagerhuis_2005.jpg 76.jpg blauwdruk.jpeg BlekerRottenbergRodeHoed_2012_Ted_van_den_Bergh.jpg optreden_Norah_Jones.jpeg HJ_School_Lezing_Rutte_2013_Kick_Smeets.jpg MinistersJB1kl.jpg ramses_in_de_hoed_014.jpg DSC_0013.jpg Pepijn_Lanen_poezie_aan_de_stijger_2012_Bianca_Sist.jpg

Bel me terug Stel een vraag