Nl En print deze pagina
Uitleg Geefwet

Uitleg Geefwet

De Rode Hoed beschikt over een Culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status. Een ANBI organisatie is een door de belastingdienst erkend goed doel. Dankzij de Geefwet die per 1 januari 2012 van kracht ging kunt u de Rode Hoed laten delen in uw fiscale voordeel. Zoals u in het rekenvoorbeeld bij het stoelenplan heeft gezien mogen alle schenkingen aan een culturele ANBI organisatie gebruik maken van een extra giftenaftrek.

Deze extra giftenaftrek is de invoering van een multiplier van 25% op giften aan cultuur. Dit betekent dat particulieren in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift mogen aftrekken. De belastingdienst accepteert dus dat u een kwart meer aftrekt dan u heeft geschonken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Voor losse giften geldt een drempel van 1% van het jaarinkomen. Dus bij een inkomen van € 52.000,- euro is de eerste € 520,- euro niet aftrekbaar. Ook is er een maximale aftrek van 10% van het jaarinkomen.

Bij een periodieke gift zoals bij ons stoelenplan geldt geen drempel. Wel geldt voor particulieren (inkomstenbelasting) dat de belastingvoordelige verhoging geldt voor een maximumbedrag van € 1.250,- per jaar. Voor bedrijven (vennootschapsbelasting) geldt een extra belastingaftrek van maximaal €2.500,- per jaar.

 

Een rekenvoorbeeld voor de venootschapsbelasting.

De vennootschapsbelasting heeft een maximum giftenaftrek van 50% van de jaarwinst met een maximum van € 100.000,-.

Rekenvoorbeeld

U schenkt in 2014                          € 1.000,-        (4 stoelen = 4 x €250,-)

Uw aftrekpost in 2015                    € 1.500,-

Fiscale teruggave bij 52% tarief        €   750,-

U betaalt in feite                             €   250,-         (€62,50 per stoel)

 

Bij 20% VPB is het directe belastingvoordeel 30%, bij 25% VPB is dat 38%.

Klik hier als u terug wilt naar het stoelenplan.

 

 

 

 
Bel me terug Stel een vraag